Na pocetak iliti doma iliti na tam otkud ste dosli
Bas svasta - Pocetak
 

Prijedlog zakona o radu

cl. 1
Ako se djelatnik istice svojim radom, te pretjeruje zalaganjem na poslu, dobit ce otkaz u za to zakonom predvidjenom roku.
cl. 2
Pocetak radnog vremena djelatnik odredjuje sam. Zakonska odredba propisuje da to ne smije biti prije 10 sati ujutro.
cl. 3
Naknadu za svoj rad odredjuje djelatnik u dogovoru sa svojim ukucanima.
cl. 4
Prije pocetka posla djelatnicima se daje nesto za okrijepu: hladno pivo, sendvici, vino, konjak, sve na trosak poduzeca.
cl. 5
Na poslu je dopusteno zapjevati. Ako neki djelatnik zapjeva, ostali su duzni prekinuti s radom i pridruziti se pjevacu.
cl. 6
Ukoliko neki djelatnik zaspi na poslu, ostali su djelatnici duzni u tisini napustiti radno mjesto da mu ne bi smetali, a za to imaju pravo na novcanu naknadu kao da su radili.
cl. 7
U odsutnosti sefa djelatnici imaju pravo organizirati zabavu na trosak tvrtke.
cl. 8
Pauza za gablec traje od 10:30 do 13:30.
cl. 9
Ako je u radno vrijeme neka serija (npr. "Esmeralda", "Marisol", ili repriza neke emisije koju djelatnik nije gledao prosle veceri) tvrtka je duzna osigurati TV uredaj ekrana minimalne velicine 55 cm te omoguciti pracenje iste uz novcanu naknadu djelatniku kao da je radio.
cl. 10
Za smjenjivanje sefa potrebna je peticija s potpisima najmanje 2 (dva) djelatnika.
cl. 11
U skladu s pozitivnim zakonskim normama, djelatnik moze zamoliti sefa da dovrsi posao umjesto njega, kao i da mu bude na usluzi (npr. da mu dohvati pivo iz hladnjaka - tvrtka je duzna osigurati hladnjak koji ne koristi freon, najmanje zapremine 8 litara po djelatniku).
cl. 12
Ukoliko je sef zenskog roda, muski su djelatnici duzni pri svakom prolasku dati joj na znanje svojim ponasanjem da je predmet njihova razgovora (npr. zvizdukom, tapsanjem po straznjici, "dobra, dobra...", "al' bi je..." itd.)
cl. 13
Svaki djelatnik ima pravo na 8 tjedana godisnjeg odmora ljeti, a 6 tjedana zimi. Ako djelatnik provodi taj odmor izvan mjesta boravka, tvrtka mu je duzna osigurati ciscenje stana od, kroz to vrijeme, nakupljene prasine.
cl. 14
Ako se djelatnik tvrtke zeni-udaje, tvrtka mu je duzna osigurati miraz u visini godisnje prosjecne place, kao i snositi troskove momacke veceri te 85% troskova vjencanja. Tvrtka tom prigodom ostaje zatvorena nekoliko dana, a djelatnici na kolektivnom godisnjem odmoru.
cl. 15
Za sve djelatnice poslodavac mora osigurati kucnu pomocnicu, koja mora imati primjerene obline i odgovarajuci izgled - kako bi mogla posluziti i suprugu (u odsutnosti djelatnice).
cl. 16
Odlazak s posla je u 14:30. Djelatnici napustaju radno mjesto praceni taktovima glazbe predvidjene za takve prigode. Sef je duzan svakom osobno se zahvaliti za radni ucinak uz srdacno rukovanje.
cl. 17
Portir je duzan svakom djelatniku prije izlaska iz kruga tvrtke pregledati torbu. Ukoliko nista ne pronade, duzan je vratiti djelatnika u tvrtku kako bi ovaj mogao uzeti nesto za sebe. Starijim djelatnicima odvoze se takve stvari (samo ukoliko su teze od 2 kg) sluzbenim automobilom do njihova doma.
cl. 18
Ukoliko djelatnik tijekom noci sanja o poslu, tvrtka mu je duzna platiti naknadu za nocni rad.