Na pocetak iliti doma iliti na tam otkud ste dosli
Bas svasta - Pocetak
 

Ubojica iz klokanovog kaveza

Unaprijed opominjem picajzle i tražitelje dlake u jaju da je u vrijeme nastanka ove price u njemackoj bilo klokana.
Njemacki jezik je relativno lagan. Za onog tko zna latinski, i naviknutog na padeze, njemacki jezik ne predstavlja neku teskocu... To je ono što profesori njemackog kazu na prvom satu.... A onda pocinju sa "der, die, das, den" itd, govoreci da je sve dalje u stvari logicno. Znaci lako.
To cemo na slijedecem primjeru i dokazati. Kao prvo, potrebna nam je doticna Knjiga na njemackom jeziku. Radi se o prelijepoj knjizi u skupom povezu, izdatoj u Dortmundu, koja govori o obicajima u plemenu Hotentota (auf Deutsch: Hottentotten).
Knjiga kaze kako klokane (Beutelraten) hvataju i zatvaraju u kaveze (Kotter), koje zatim prekrivaju tendom (Lattengitter) da bi ih zastitili od nevremena. Na njemackom se ti kavezi zovu: Kavezi prekriveni tendom (ili Lattengitterkotter), a kada su u njima i klokani, to su onda Lattengitterkotterbeutelraten. Jednog dana su Hotentoti uhvatili ubojicu (Attentater), optuzenog da je ubio majku (Mutter), takodje iz plemena Hotentota (dakle Hottentottermutter), majku priglupog i mucavog djeteta (Stottertrottel). Ta se majka na njemackom dakle zove Hottentottenstottertrottelmutter, a njen ubojica, naravno, Hottentottenstottertrottelmutterattentater.
Privedenog su zatim privremeno zatvorili u kavez za klokane (Beutelratenlattengitterkotter), iz koga je on ubrzo zatim pobjegao. Svi su se odmah dali u potragu za njim, kada je jedan Hotentotski ratnik pobjedonosno uzviknuo:
- Uhvatio sam ubojicu (Attentater) !!!
- Šta? Koga? upita ga poglavica.
- Pa, Lattengitterkotterbeutelratenattentater !!! uzvrati ovaj.
- Kako ? Ubojicu iz kaveza za klokane prekrivenog tendom ??? upita poglavica.
- Da, to je Hottentottenstottertrottelmutterattentater (Ubojica majke priglupog i mucavog deteta), rece ratnik.
- Pa naravno, rece poglavica, samo trebao si mi odmah reci da je to u stvari Hottentottenstottertrottelmutterlattengitterkotterbeutelratenattentater!!!

Vidite, njemacki jezik je izuzetno lagan, samo se treba dovoljno zainteresirati.