Na pocetak iliti doma iliti na tam otkud ste dosli
Bas svasta - Pocetak
 

STARE HORVATSKE REGULE LEPOGA PONASANJA

Ovo su najvaznejse regule kojih se treba drzati, jer smo mi Hrvati kulturni europejski narod. A ima jos regula za druge kojekakve prilike. Domoljublje i kultura su na prvom mestu!

1. Hodec, z rukami se ne dopusca lamatati niti sedec z nogami klatariti i zvoniti, a niti se prevec zritavati.

2. Pri stolu ni lepo s persti bubnjati, zubmi skripati ili zehajuc kakti vuk zavijati, a niti kak prostak s celim se telom rastezati i pri tom zdehavati i puhati kak naduslivec.

3. Ak se hoce kaslati ili pak kehnuti, posteno je gubec na stran obrnuti i z ropcom ga pokriti, a pri tem robec ne sme bit zasran z stvrdnutimi smrkli i drugim nesnagama od proslotednog kehanja i kaslanja.

4. Ak negdoga sili hrackati ili se seknuti, naj se z ropcem pokrije i obrne na stran, a hracki naj ostaneju v ropcu, a ne okoli po stolu, ljudem po oblekama i goloj kozi spricati. Pri seknjavanju ni treba trubiti kak osel kad je srdit.

5. Pri stolu roke, zubi i skrbe moraju biti cisti. A ak se je od jela med skrbama kaj zavleklo i ostalo - gerdo je videti ce se to z nozom, vilicom ili pak noktima vun vlece i trebi. Zemi lepo dreveni zubotrebec (ce je zubotrebce domacin del na stol), pokri z rokom gubec i skopaj to po skrivecki i ne pluvaj to po celom stolu nego po skrivecki lepo pod stol po tiho i kulturno pluni.

6. Med ljudem i v drustvu nofte obrezavati ili jos gorse ogrizavati - ni lepo videti. Hudo je i odurno po nosu s persti dupsti i po njemu crve iskati.

7. ce se z nekim spominas - ni lepo pajdasu pred nosom z rokami lamatati i mahati, natreskavati ga, za opravu ga natezati, z rokami ga poguravati ili z laktom vu rebra drukati.

8. Na silu se smejuc dodvoravati se i smajhlati nekomu, ne sluzi ti na cast. Isto tak smejati se tak da se ni gromovi i strele ne cujeju, a i tak da zevas kak som i sve scrbe svima pokazivas - ni lepo.

9. Ak pri stolu nesci spelava norije i za salu norija i tebe dotakne, treba je z smehom sprejeti i ne kvariti veselo raspolozenje pajdasije.

10. Ak pri stolu nesci jos po malo nekaj jede - ni treba spovedavati kakvi odurni vic gde je dreka ili kakve druge gnjusobe, kaj se nebi siromak onaj jedec tu zbljuval. Ni spametno pripovedati ni kakav politicki vic, jerbo mores v rest dojti.

11. Pri stolu se hlacnjak ne popravla niti kopca slic. Isto tak nit gace na dretu (svitnjak) ne bus tu popravlal i natezal, a ne bus se ni po jajcima ili riti cohal makar te fest svrbelo. Stisnul bus zube i junacki to zdrzal za kaznu kaj si jajca ne peres.

12. Pri stolu se ne loviju i trebiju buhe, vusi i drugi puzeci i grizeci gadi. A ce se na nekom drugom kaj je blizu tebe nakaj takvoga jako vidi - ne poceti kricati, vriskati ili nekak drugce noreti, nego se tiho i po skrivecki z ancuga ili las gada zeme i med prstima zdrobi i pod stol hiti da nihce nis ne cuti nit ne vidi.

13. Ak su kuharice malo zavlekle pa se na jelo malo dulje ceka - ni treba zubmi skripati, z ocma kolutati, glasno pridihavati, spitavati: kaj bu kaj za jesti i davati druge znake po kojima bi se moglo videti da si lakoten gladus.

14. ce je juha kipuca, ni treba vu nju prevec puhati kak bik kad vidi kravu, pa da se sve z tanjura okoli preleva - treba je po male v zlicu pripuhavati. A onda, ni lepo vu se z zlice vleci hlapljivo kak zivina i srkati da se cuje kak struganje kravskog vagira ili skripanje kotaca na zdencu.

15. Ak se v tanjuru najde kakav smrad ili nekaj odurnoga, ne poceti kricati i zderavati se na domaciju. To se s persti po skrivecki zvadi i pak hiti pod stol. A ce si to prekesno primetil pa ti se najde v gupcu i na jeziku - gubec pokri z rokom i takaj po skrivecki obrni se na stran i malo pod stol i tam to po tiho pluni.

16. Isto tak ce si bil prevec lakoten, pa si v gubec del kipocu juhu ili nekaj drugo - ne bus to sposprical po stolu ili po ancugima susedov, a ni dobro to plunuti ni vu svoju ruku jer kam bus posle s tim? I to treba lezerno kak da ni nis bilo, plunuti pod stol i onda se malo kakti nakaslati kaj bi se gubec cim predi ohladil.

17. Smrdece strunfe i obojke na nogah ne bus donesel vu fino drustvo. To ti je za po doma. Za stolom ni dopusceno pezdenje. Lepo se zdignes i prejdes nekam drugam v hize i tam ga spezdis po tiho da se pezdec ne cuje do ljudeh, a ne bu se ni cutil jer se bu zmesal z drugim domacim hiznim smrdocinama.

18. Ak je na stol doslo meso s koscicama, njih bus kulturno oglobal, a ne po pesje shrskal. Koscice bus lepo isto tak kulturno pridrzaval v levoj ruki, a ne rashitaval okolo ili z njima okolo streljal. Posle bu ti neko od domacih donesel nekakvu posudu kam bus kosti del.

19. Celo vreme pri jelu, gerdo je videti i cuti ak negdo z cubami kak prasica cmokoce, ak mu se scejava po bradi i anjcugu, a persti su mu masni kak da je z rokom napoja mesal. Ni treba roke brisati vu stolnjak tak da se to tam vidi.

20. Tudju zensku pri stolu ne scipati i pod stolom s kolenima smicati ili joj z rukom oko gac prckati.

21. Ak su tu muzikasi, onda se bu i tancalo. Pri tancu tudju babu nesmes prevec stiskati tak da bi to videl njezin muz, a jos menje da bi se videlo kak ju s necim "tvrdim" po malo zuglas i na greh vleces.