Na pocetak iliti doma iliti na tam otkud ste dosli
Bas svasta - Pocetak
 

DEFINICIJA "FICE"

Prijevozno sredstvo s kotacima, velikodusnije "automobil".

Iako predvidjen za prijevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, "Ficom" su citave obitelji (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posjet rodjacima na drugi kraj zemlje.
Kupovina "Fice" je 60-ih godina bio dogadjaj ravan rodjenju ili smrtnom slucaju u porodici. Inicijacija novog "Fice" vrsila se tako sto bi vlasnik ukrcao nevjerojatnu kolicinu odusevljene susjedske djece i provozao ih po kraju. Zatim bi pristupio sljedecem obredu: 1. ritualno pranje; 2. pazljivo namjestanje naljepnice "YU"; 3. ukrasavanje enterijera minijaturnim kopackama ili bokserskim rukavicama.
U medjuvremenu bi zena sasila zastitnu ceradu, na kojoj bi vlasnik izvukao registarski broj sa obje strane, naprijed, nazad i - za svaki slucaj - na krovu.
I taman kada su vozaci "Fica" zakljucili da su postigli sve sto su mogli i da je zivot lijep, pojavljuje se Zastava 1300. Vlasnici ovih drumskih zvijeri su, kao dodatnu pakost, uveli presvlake za sjedista (za "Ficu" ih nitko nije radio). Najcjenjenije su bile one od vjestackog krzna, na sta su vozaci "Fice" jedino mogli da odgovore dlakavom presvlakom za volan.
Posebnu zavist izazivala je prostrana platforma iza zadnjih sjedista Zastave 1300 (kod "Fice" je nema), na koju su se komotno mogla smjestiti bar dva ukrasna jastucica i pas koji klima glavom. Pokusaji vozaca "Fice" da se ovo izjednaci dodatnim naljepnicama (tigrovi koji se sudaraju glavama uz poruku "Pazi!"), ugradnjom dugackih plasticnih antena i unutrasnjim retrovizorima "Panoramic", nisu uspjeli.
Ipak, vozaci su do kraja branili svoj integritet, pa makar i "Fica" stradao: poznat je slucaj penzioniranog zastavnika koji je, sa prozora, iz rucnog bacaca raznesao starijeg maloljetnika kad mu je ovaj pokusao maznuti brisace.