Na pocetak iliti doma iliti na tam otkud ste dosli
Bas svasta - Pocetak
 

Objasnjenja fraza iz filma Ljubise Samardzica "Nebeska udica":

1. Mamu im jebem - fraza koja se cesto upotrebljava i koja u suvremenom srpskom jeziku nema samo dvojno ili trojno, vec bezbroj znacenja. S njom izrazavamo: BJES (primjer - Prokleta govna, mamu im jebem! ), RADOST (primjer - Pa gde si, bre, mamu ti jebem, sto godina te nisam video!?), CUDJENJE (E, pa kakvo je to djubre, mamu mu jebem!)...

2. Sta, dosta kurac? - fraza koja oznacava neslaganje sa sugovornikom. U suvremenom srpskom jeziku upotreba ove rijeci obicno znaci negaciju, npr. HOCU KURAC znaci NECU.

3. Pa, pusi se vise! - Rijec je o frazi koja, po statistickim podacima, odrazava misljenje prosjecnog Srba o opcem stanju u drzavi u usporedbi sa stanjem od prije nekoliko godina. Pritom, rijec PUSENJE ne znaci uzivanje u duhanskom dimu.

4. Srbin do jaja - 100 posto Srbin.

5. Jebote! - Rijec koja se cesto upotrebljava u suvremenom srpskom jeziku, a ipak nema neko konkretno znacenje (kao i rijec BRE). Iako je nastala iz rijeci koja opisuje spolno opcenje, uglavnom s tim nema nikakve veze. Primjer: ako vam u gradskom prijevozu suputnik kaze "U, jebote, pun autobus", to ne znaci da vam predlaze grupni seks sa putnicima, on samo izrazava cudjenje zbog guzve u autobusu.

6. Zabole me(ne) dupe - Bas me briga.

7. Ma, jedi bre govna - Briga me.

8. Joj, picka ti materina! - Legenda medju kletvama i psovkama, majka svih kletvi, zapravo dio folklora.

9. A sad se kurcite... - Glagol KURCITI SE tesko je objasniti. O cemu se tu radi najbolje objasnjenje je ovaj vic: "Elem, lete avionom Mujo i papagaj. Dolazi stjuardesa i pita ih sta zele da popiju. - Viski, kaze Mujo. - Kakav viski, vikne stjuardesa, jeste li vi normalni, zar ne znate da je rat! Budite srecni sto ste uopste u avionu! - Okej, onda mi donesi sok - kaze Mujo. - A vi? - pita stjuardesa papagaja. - Ma sta mi se tu izmotavas, picka ti materina! Brzo donesi jedan viski s ledom - viknu papagaj. Stjuardesa otrci do pilota, pozali mu se na cudne putnike, on kaze da im ovaj put da to sto su trazili a ako nastave da je maltretiraju - on ce da sredi stvar. Stevka im odnese pice - viski za papagaja, sok za Muju. Muja besan zove devojku: - sta se izmotavas, pizda ti materina, papagaju viski a meni sok! Brzo donesi i meni jedan viski, jebem ti mater! Stjuardesa otrci do pilota, kaze sta se desilo, ovaj otvori vrata i izbaci Muju i papagaja iz aviona. Dok padaju, papagaj pita Muju: - Je li Mujo, jel ti znas da letis? - Ne, rijece Muja. - Pa sto se onda kurcis?"

10. Ako slucajno ne zaluta neka bomba i posalje nas u picku materinu - Potpuno je jasno sta ove rijeci znace. Zapravo, nije jasno zasto su se nasle u ovim objasnjenjima.

11. Ode sve u picku materinu! - Isto kao broj 10, samo sto se ovde radi o tuznoj konstataciji, za razliku od prethodne recenice koja izrazava optimizam.

12. Nemoj da kenjas - Ne lupetaj!

13. Cuti i kenjaj - Radi sta hoces, samo suti.

14. Nemoj da psujes, picka ti materina - Ovim rijecima sugovorniku jasno stavljamo do znanja da ne zelimo raspravljati i spustiti se na njegov ulicni nivo.

15. Koji ti je, bre, kurac? - Sta se desava?

16. Ja pogledam levo, kad ono tresnja rodila u picku materinu! - Cetvrti stupanj usporedbe. Postoji samo u srpskom jeziku. Primjer: lep - lepsi - najlepsi - lep u picku materinu, sto znaci ljepsi od najljepseg.

17. Sta je bre, picka ti materina, matori? - Sto vas muci, gospodine?

18. Ali sam celog zivota imao muda! - Ovo ce sigurno razumjeti oni koji redovno prate sjednice nase vlade.

19. Nema frke, burazeru! - Sinonim za NEMA PROBLEMA, prve rijeci koje stranci nauce kad dodju u Srbiju.

20. Ubedio sam bolide da rade - Ovo smo izabrali kao ilustraciju odnosa suvremene srpske mladezi prema radu. Rijec BOLID je krasan primjer cetvrtog stupnja za vrijedjanje sugovornika: KRETEN, DEBIL, IDIOT, BOLID. Ako bi stupanj tuposti usporedjivali sa brzinom, IDIOTA mozemo usporediti sa Ficom dok je BOLID vec na nivou Formule 1.

21. Baba je riknula! - Skracenica za: S velikom tugom vas obavjestavamo da je stara gospodja preminula poslje duge i teske bolesti.

22. Koji je tebi kurac, kretenu pijani? - Dobar dan, kako ste?

23. Ajde dodji, pun mi te je vise kurac... - Draga punice, ocekujemo Vas s nestrpljenjem i veseljem.

24. A i napusis mi se kurcine - Znate vec... Ocigledno je u pitanju nekakav lajt motiv - crvena nit filma.