Na pocetak iliti doma iliti na tam otkud ste dosli
Bas svasta - Pocetak
 

Kako korisno upotrijebiti zenu
(za one koji bi spojili ugodno s korisnim)

Lijepo je imati zenu. Ne morate brinuti o ishrani, nedostajucim dugmadima, neispeglanim kosuljama, prasinom u stanu... ali, nesto tu nedostaje... jedna mala sitnica koja bi covjeku zivot ucinila daleko ugodnijim... lijepo je ne brinuti se o svim tim stvarima, ali zasto dovraga, ne bismo na neki nacin zenu mogli upotrijebiti u svakodnevnom radu s racunalom?
Postoji mnogo nacina da zenu upotrijebite u korisnom radu s racunalom - i to vecinu njenih dijelova.Podimo redom:
Glava - glava je nazalost gotovo potpuno neupotrebljiv dio zenina tijela: okrugla je, kotrlja se po stolu, i prevelika je da biste je koristili kao kuglicu za misa. Obrasla je dlakama i kvrgava, pa nije dobra niti da zaigrate kosarku s drustvom za vrijeme skidanja QWK paketa s BUG BBS-a. Jedna potpuno neprakticna stvar. No, na pocetku sam rekao da je to GOTOVO neupotrebljiv dio zenina tijela; naime, jako rijetko, ali ipak, poneka zena u glavi ima dovoljnu kolicinu inteligencije, da joj bez straha od posljedica mozete prepustiti neke jednostavnije operacije na vasem racunalu - ukljucivanje istog, na primjer.Ali cuvajte se! Nikad niste sigurni da ce zena pravilno shvatiti redoslijed operacija, pa se moze dogoditi da ukljuci samo monitor, i onda stane u praznom hodu cekajuci da se na ekranu pojave slova.
Trup - zenin trup moze se iskoristiti na vrlo mnogo nacina. Osobno, koristim ga kao jedinstven, udoban naslonjac, s mekim drzacima s obje strane, koji vas sprjecavaju da odmicete pogled s monitora.
Ako vam je fotelja ili stolica dovoljno udobna, zenu mozete koristiti kao udoban jastucic za noge.
Ako vam pisac pravi previse vibracija, stavite ga na zenu: njen meki trup ublazit ce vibracije 27.945%, a time i buku. Nazalost, kao podloga za misa, zena je potpuno neupotrebljiva - osim sto je preobla, pri pogledu na misa uspaniceno ce skociti kroz prozor, pa cete morati provesti nekoliko neugodnih sati strugajuci ostatkepred zgradom.
Noge - nikakva korist. Imaju zglobove, pa ih ne mozete koristiti niti kao noge od stola. Ali dobre su da njima lupate po monitoru kad vas asm program ne proradi iz (sto-i-)prve.Ako vasa zena ima zgodne noge, mozete ih iskoristiti kao taktiku zbunjivanja protivnika dok s prijateljem igrate sah. Kad vam lose krene, jednostavno mu ih bacite u krilo, i dok vas prijatelj s vriskom bude bacao noge sto dalje od sebe, vi pritisnite tipku reset i slazite da je doslo do pada napona.
Stopala - stopala su izvanredan medij za ciscenje disketnih jedinica.Oblikom vise - manje odgovaraju, te ih lako mozete natopiti sredstvom za ciscenje, gurnuti u vrata disketne jedinice i ocistiti glave. Ovo ne vrijedi ako zivite na selu, sa zenom koja radi cijeli dan u polju.UPOZORENJE!
Koristite li takva stopala, moze vam se dogoditi da unistite disketnu jedinicu jakim korozivnim djelovanjem znoja s stopala!
Prsti - prsti su takoder izvanrednan medij za ciscenje: zenski prsti su tanji i spretniji od muskih; a zatim, zar biste zaista gurali svoje prste u ispravljac, tamo je tako prljavo, da ne govorimo o mogucnosti da vas ubije struja. Tjerajte zenu da njeguje nokte. Dugi i njegovani nokti izvrstan su pribor za ciscenje uticnica na maticnoj ploci. Zatim, nokti su vrstan provodnik topline, mozete ih koristiti za hladenje SMD elemenata prilikom lemljenja istih. Smrad noktiju i spaljenog mesa zanemarite.
Na tipkanje pomocu zenskih prstiju zaboravite - tako dugi nokti nisu u stanju raditi tako fini posao. Eventualno, mogu vam posluziti za vadenje prljavstine i dreka koji se skupio izmedu tipki (recite, kad ste zadnji put ocistili tipkovnicu?)...
Ruke - najmocnije orude na zeninom tijelu. Upravo je nevjerovatno kako je evolucija dovela do savrsene geometrije i genijalne upotrebljivosti zeninih ruku - kao drzaca za vase pivo. Uopce, osim piva, zenine ruke mozete iskoristiti kao hranilicu; dok vi kucate novi program, zena vam marljivo stavlja zalogaje hrane u usta, tako da ne morate prekidati rad radi svakojakih gluposti. Primjecujete li veliku slicnost robotskih ruku i zenskih ruku? Vidite - toliko su dobre, da su ih cak i konstruktori poceli plagirati. Ipak, izmedu srednje upotrebljive robotske i prilicno pokretne zenske ruke, birajte pazljivo: robotska ruka je sigurno jaca, a osim toga zenina ruka ne mora uvijek biti vodena dobrim algoritmom.
Opcenito: Zena je, kao sto smo vidjeli, upotrebljiva na mnogo odgovarajucih nacina. Ponasa se poput sklopivog stola-ormara-kreveta. Hranilica, drzac za pisac, univerzalni alat za ciscenje, sredstvo za zabavu...
Mnogo je nacina da jedna obicna zena bude korisno upotrijebljena.