Na pocetak iliti doma iliti na tam otkud ste dosli
Bas svasta - Pocetak
 

Hardverski i softverski konflikti

Muska verzija:

Jedan je moj prijatelj prosle godine napravio upgrade Djevojke 6.0 u Zena 1.0. Primijetio je da su memorijski zahtjevi novog programa ogromni i da ostavljaju vrlo malo sistemskih resursa za ostale aplikacije. Sad primjecuje da Zena 1.0 takoder koristi Djecje procese, koji jos vise zauzimaju vrijedne resurse.

Da ne spominjemo da ovaj specifican fenomen nije opisan u knjizici sa proizvodom, ili dokumentaciji, iako su ga drugi korisnici obavijestili da moze to ocekivati zbog prirode aplikacije. Ne samo to, vec se Zena 1.0 sama konfigurira tako da se pokrece pri svakom podizanju sistema i prati sve ostale sistemske aktivnosti. Sada vise ni neke druge aplikacije, kao NocPokera 10.3, Pivnica 2.5 i Tulum 7.0 nece se pokrenuti, i sruse sistem pri svakom pokusaju njihovog startanja (iako su prije uvijek savrseno radile). Uz sve te probleme, Zena 1.0 automatski instalira nezeljene plug-inove poput Punica 55.8 i Rodaci Beta verzija. Kao posljedica, performanse cijelog sustava se smanjuju svakim danom. Neke stvari koje bi on rado vidio u nadolazecoj verziji Zena 2.0:
- 'Don't remind me again' gumb
- Gumb za smanjivanje prozora i stavljanje u pozadinu
- Mogucnost deinstalacije Zena 2.0 u bilo koje vrijeme bez gubitaka cachea i ostalih sistemskih resursa

Ja sam zato odlucio izbjegnuti sve glavobolje povezanom sa Zena 1.0 i ostati na Djevojka 2.0. No ipak, cak i u ovoj verziji sam naisao na mnogo problema. Ocito, ne mozete instalirati Djevojka 2.0 na vec postojecu verziju Djevojka 1.0. Prvo trebate deinstalirati Djevojka 1.0. Drugi korisnici kazu da je ovo dugopostojeci bug na kojeg sam trebao paziti. Isto tako, sve verzije Djevojka imaju problema i dolaze u stalne konflikte sa tim da vise mreznih korisnica koriste moj I/O port. Covjek bi pomislio da su do sada vec ispravili tako glup bug.

Da stvari budu jos gore, deinstalacijski program Djevojka 1.0 ne radi vrlo dobro, ostavljajuci previse tragova aplikacije na sustavu. I jos jedan problem koji ce sve zasmetati - sve verzije Djevojka stalno izbacuju poruke o prednostima nadogradnje na Zena 1.0.

UPOZORENJE

Zena 1.0 ima nedokumentirani bug. Ako pokusate instalirati Ljubavnica 1.1 prije deinstalacije Zena 1.0, Zena 1.0 ce preuzeti sve MSMoney datoteke prije izvrsavanja samodeinstalacije. Tada ce Ljubavnica 1.1 odbiti poslusnost u instalaciji, zbog nedovoljnih sistemskih resursa.

IZBJEGAVANJE BUGA

Da izbjegnete gore navedeni bug, pokusajte instalirati Ljubavnica 1.1 na drugi sustav i nikada pokretati bilo koje programe za prenos datoteka, poput LapLink 6.0 ili Term 95. Takoder, pazite na slicne shareware aplikacije koje bi mogle nositi virus koji bi mogao utjecati na Zena 1.0. Drugo rjesenje bi bilo da pokrecete Ljubavnica 1.1 preko Usenet providera pod laznim ili nepoznatim imenom. Ovdje takoder budite oprezni zbog virusa koje bi mogli slucajno downloadati. Zenska verzija:

Poruka: Tehnickoj podrsci:

Prosle godine izvrsila sam upgrade sa Decka 5.0 na Muza 1.0 i primijetila da je novi program poceo vrsiti neocekivane promjene na software za knjigovodstvo zestoko limitirajuci pristup aplikacijama za garderobu, cvijece i nakit koje su savrseno funkcionirale pod Deckom 5.0. U brosuri proizvoda nije spomenut taj fenomen. Uz to, Muz 1.0 vrsi deinstalaciju mnogih drugih znacajnih programa kao sto je Vecera sa plesom 7.5, Krstarenje 2.3 i Vecer u operi 6.1 i instalira nove, nepozeljne programe kao sto je Kartaska vecer 1.3, Subotnji nogomet 5.0, Golf 2.4 i Nered svuda 4.5. Razgovor 8.0 vise ne radi i svaki put se srusi sistem. Ni pod kojim uvjetima nece izvrsiti Mijenjanje pelena 14.1 ili Spremanje stana 2.6. Probala sam sa izvrsavanjem Zvocanja 5.3 da popravim Muza 1.0, ali ovaj visenamjenski utility ima ogranicenu efikasnost. Mozete li mi pomoci?!

Iskreno vasa, Jane

Odgovor Tehnicke sluzbe:
Draga Jane,
Ovo je vrlo cest problem na koji se zene zale, ali uglavnom nastaje zbog osnovne zablude. Mnogi vrse upgrade sa Decka 5.0 na Muza 1.0 ne znajuci da je Decko 5.0 samo paket za ZABAVU. Medjutim, Muz 1.0 je OPERATIVNI SUSTAV i projektiran je tako da izvrsava sto je moguce manje aplikacija. Dalje, ne mozete obrisati Muza 1.0 i vratiti se na Decka 5.0, zato sto Muz 1.0 nije projektiran s tom mogucnoscu. Skriveni izvrsni programi unutar sustava prouzrocili bi da Decko 5.0 podrazava Muza 1.0, tako da se time nista ne dobiva. Nemoguce je izvrsiti deinstalaciju, brisanje ili ciscenje programskih fajlova iz sistema, jednom kada su instalirani. Bilo koji novi programski fajlovi mogu se instalirati samo jednom godisnje, buduci da Muz 1.0 ima zestoko ogranicenu memoriju. Poruke o greskama su ceste, i normalan su dio Muza 1.0. U ocajnickom pokusaju pokretanja neke od svojih "old time" omiljenih aplikacija, ili pokretanja nove aplikacije neke zene su pokusale instalirati Decka 6.0 ili Muza ! 2.0. Medjutim, te zene na kraju imaju vise problema nego sto su imale s Muzem 1.0. Pogledajte u prirucniku pod Upozorenja: Razvodi/Alimentacija. Primjetit cete da taj program vrlo lose radi, i uz njega ide Srcelom 1.3. Predlazem da zadrzite Muza 1.0 i da jednostavno naucite cudljivosti ovog neobicnog i nelogicnog sustava. Buduci da i sama imam instaliran Muz 1.0, predlazem da procitate cijeli odlomak o Opcim Greskama u Zajednici (OGZ). To je sjajna karakteristika Muza 1.0, koju je potajno instalirala maticna (roditeljska) firma tako da je sastavni dio operativnog sustava. Muz 1.0 mora preuzeti SVU odgovornost za SVE greske i probleme, bez obzira na uzrok. Da bi se aktivirala ta sjajna karakteristika unesite komandu C:\MISLILA SAM DA ME VOLIS. Ponekad se zajedno s tom komandom mora izvrsavati Suze 6.2. Muz 1.0 bi tada trebao izvrsiti aplikacije Ispricavanje 12.3 i Cvijece/bombonjera 7.

Savjet: Izbjegavajte precesto koristenje te karakteristike. To moze izazvati dodatne i ozbiljnije OGZ, i na kraju cete mozda morati izvrsiti komandu C:\OPROSTI prije no sto se sustav vrati u normalan rad. Pretjerana uporaba takodjer moze prouzrociti da Muz 1.0 izvrsi Mrzovoljnu tisinu 2.5 ili, jos gore, Pivo 6.0. Pivo 6.0 je vrlo los program koji radi tesko izbrisive fajlove Debelog trbuha i Glasnog hrkanja. Spasite sebe nevolja i poslusajte ovaj tehnicki savjet!

Zapamtite! Sustav ce glatko funkcionirati i preuzeti svu krivnju za OGZ, ali zbog te fine karakteristike samo povremeno moze izvrsavati sve aplikacije koje je izvrsavao Decko 5.0. Muz 1.0 je odlican program, ali ima ogranicenu memoriju i nove aplikacije ne moze brzo uciti. Razmislite o kupovini dodatnog softwarea za poboljsanje performansi. Preporucam Toplu hranu 3.0. Rublje 5.3 i Strpljenje 10.1. Kad se koriste zajedno, te utilities zaista mogu pomoci da Muz 1.0 radi bez gresaka. Nakon nekoliko godina upotrebe, Muz 1.0 ce vam postati blizak i pronaci cete mnoge korisne karakteristike kao sto su Popravi slomljene stvari 2.1, Mazenje 4.2 i Najbolji Prijatelj 7.6.

Finalna opomena! NIKAKO, ni pod kojim uvjetima, nemojte instalirati Svekrvu 1.0. To nija podrzana aplikacija, i izaziva selektivni shutdown operativnog sustava. Muz 1.0 ce izvrsavati samo Pecanje 9.4 i Lov 5.2 dok se Svekrva 1.0 ne deinstalira.