Na pocetak iliti doma iliti na tam otkud ste dosli
Bas svasta - Pocetak
 

Drzavna firma greskom zaposlila strucnjaka!

Mito u drzavnom preduzecu za izgradnju lokalnih puteva "Udarnik" iz America (Srbija). Nesvakidasnja afera izaziva negodovanje i ogorcenje kod zaposlenih!

Prema izjavama koje smo uspjeli dobiti iz radnog kolektiva "Udarnika", sve je pocelo prije dva tjedna kada je na mesto nadzornika radova greskom dosao dr M.O., inzenjer koji je svoju titulu stekao na prestiznom sveucilistu Illinois u Chicagu.

Gospodin M.O. je na ovu poziciju dosao a da ne poznaje nijednog clana upravnog odbora, a nije morao nikog ni potplatiti kako bi bio izabran!
Da stvari budu jos cudnije, gospodin O. tvrdi kako uopce nije u srodstvu sa bilo kim od svojih kolega ili nadredjenih.
- Zavrsio sam fakultet u Americi prije sedam godina, sa najvisim ocjenama, potom sam stazirao i radio u nekim od najpoznatijih gradjevinskih kompanija u Illinoisu, da bih prije godinu dana odlucio se vratiti u zemlju i pokusao svoja znanja i iskustva iskoristiti kako bih pomogao brzem razvitku Srbije - objasnjava Dr.O.

Zaposleni tvrde da se greska dogodila jer je racunalo pomijesalo dva kandidata koji imaju isto ime i prezime. Drugi M.O., sinovac jednog od clanova upravnog odbora kome je ovo radno mesto i bilo namjenjeno na namjestenom natjecaju, tvrdi da jos nista nije gotovo i da ce slucaj dobiti sudski epilog.
- Ovo je necuveno, da neki ekspert koji nema nikakvu vezu dodje na jedno takvo dobro placeno mesto kao sto je predsjednik upravnog odbora. Ako cemo od sada tako svuda zaposljavati ljude, pitam se cemu uopce rodbinske i prijateljske veze sluze? - cudi se drugi O.

Dr M.O. tvrdi da je i sam bio iznenadjen kada su ga obavijestili da je dobio posao.
- Iskreno, nisam ocekivao ovu poziciju jer, iako imam sve kvalitete i predispozicije za ponudjeno radno mjesto, nisam poznavao nikoga iz te opcine tko bi mogao da utjece na direktora ili nekog drugog odgovornog za zaposljavanje novih radnika, a svi su mi govorili da to tako ide. Postojala je i mogucnost da platim pet hiljada eura kako bih povecao svoje sanse za dobijanje te pozicije, ali u tom trenutku nisam imao toliki novac u gotovini jer sam prethodno vec veliku sumu novca morao dati dekanima na fakultetu kako bi mi verificirali diplomu, za koju se kasnije ispostavilo da mi nije ni potrebna. Zao mi je sto je sve tako ispalo jer izgleda da su sve moje kolege ovde dosle preko veze ili davanjem mita, kao i da niko nema nikakvog radnog iskustva ni teorijskog znanja iz oblasti izgradnje puteva, pa se pitam da li cemo uopce moci da suradjujemo. Mozda i ima smisla ovaj sistem zaposljavanja jer bi uobicajenom procedurom dosao neko tko bi se odmah uklopio - zakljucuje Dr M.O..

Direktor preduzeca Veljko Ilic kaze da su se i ranije dogadjale greske zbog toga sto su svi zaposleni u administraciji na svoje pozicije dosli normalnim putem preko veze, pa nemaju iskustva u radu sa kompjuterima, ali da nikad nije doslo do ovako drastice zabune.