Pocetak
Razglednice
Bedastoce
Melodije za mobitele
Zid za grafit
Upisite pjesme, price...
Tekstovi, izjave, grafiti
Forum
Mali Chatek
Privatne poruke!!!
Igre
Tko zeli biti milijunas
Pronadjite razlike
Geografija-pikaj i uci
Sudoku
Nagradna
Natjecanje u tetrisu
Natjecanje u mastermindu
Natjecanje u memoryu
Vicevi
SMS poruke
Smijesne slike
Kviz
UvRnUti KViZ-evi!
IQ testovi
Home
E-cards
  Graffiti wall   Write a poem, story...   Win a free game   Forum<   Shout box   Ringtones   Funny texts and stories   Foolish things   Games   Championship in Tetris   Championship in Mastermind   Championship in memory   Jokes   SMS   Quiz   Funny pictures


Komentari

Natrag na price i pjesmice"Koliko je star kamen na kojem je izrasla cijela Dalmacija, toliko je stara i hrvatska kultura, a ukoliko je vezana uz predivan prizor mora, sunca, obale i otoka, onda tu kulturu eini dalmatinsko klapsko pjevanje. Izgubiti to, znaeilo bi prekidanje svih veza i sjeaanja na prošlost i ljude koji su sve spomenuto euvali samo zahvaljujuai ljubavi koju su ponovo ulijevali u nove i nove generacije. Iz iste ljubavi rodio se i Festival u Omišu. Nikada se ne smijemo udaljiti od svoje nacionalne kulture jer time možemo postiai jedino gubitak tradicije neprocjenjive vrijednosti. Naprotiv, veliku važnost ima obrada, zapisivanje, te unapre?ivanje postojeaeg. Hrvatska je sa Omišom mnogo dobila... Dobila je jedinstveni muzej specifienog dijela hrvatske kulture, muzej u kojem se duša stapa sa pjesmom.

Prijateljstvo je jedna od najvažnijih i najvrjednijih stvari koje eovjek ima u životu. Uz njega je i vezana cijela povijest klapa, klapa koje su postojale davno prije samog omiškog Festivala, stotine i stotine godina ranije. Pjesma je najljepši govor srca, srca koje je imalo malo vremena govoriti uslijed nekadašnjeg teškog života. Kada bi se, nakon teška dana, motike spremile u konobe ili izvadile mriže iz mora, prijatelji bi se sastali u konobi ili pored mora i pjesma bi potekla. Upravo ta pjesma predstavlja cijelu pisanu povijest. Koliko je zapravo stara prva klapa u Hrvata? Stara je koliko je staro prvo prijateljstvo i srodne duše iz eijih je srca potekla pjesma...

Djed ae prieati svojim unucima kako je on imao djeda i da je naveeer piva u klapi, te tako kroz nove i nove generacije djedova i unuka. Zapitamo li bilo koju današnju klapu o njihovom nastanku, odgovor ae biti identiean. Svi su oni stari prijatelji, a pjesma je samo dio njih.

Zamislimo li zalaz sunca na obzorju, kamenu uvalu koja se sjaji usred crvenila neba i plavetnila sa mirnog mora, pravom rijeeju bonace, brod i dim sa obližnjih gradela eini se da ništa ne može biti ljepše. No, kada se sa zvukom zrikavaca spoji i pjesma klape onda tek nastupa earolija, raj kakvog na svijetu nema. Treba li zapitati djevojku kojoj je klapa zapivala ispod ponistre, kako se osjeaala? Odgovor znamo i sami...

U svu ljepotu klapske pjesme, danas se svi mogu uvjeriti kada do?u u Omiš, dok se nekada, uz mnogo sreae, moglo slueajno naletjeti na mjesto gdje neka klapa pjeva. Prije tridesetak godina, toenije 1966, došlo se na ideju da se pokuša okupiti barem dio brojnih klapa. Ta ideja imala je za posljedicu i otvorenje prvog Festivala, kao mjesta godišnjeg okupljanja klapa. Sreaa je dopala Omiš, da bude tradicionalni domaain, domaain svim zaljubljenicima u pjesmu, koji makar i kao slušatelji dolaze uživati dušom i srcem. Premalo je rijeei kojima se najljepše može opisati zvuk koji odjekuje malenim omiškim trgom, trgom sv. Mihovila. Onaj koji to nije doživio, teško si to može doearati. Lijek svakom srcu i odmor svakoj duši otvoreni su svakome. U Omišu se u doba trajanja Festivala svi možemo uvjeriti u nepregledno kulturno bogatstvo koje se slijeva u taj mali obalni gradia podno Mosora, te pravu istinitost ovih rijeei.

1967. pokrenut je prvi Festival, Festival koji je po svojoj starosti kap u moru prema starosti postojanja klapa, no i ta kap je, u ovom slueaju, jednako važna kao i cijelo more. Ta malena kap pruža nam iz godine u godinu jednako koliko i cijelo more, pruža nam sve ono o eemu je malobrojna skupina ljudi sanjala tridesetak godina ranije, kada je cijeli Festival pokrenut. Iz brojnih pisanih dokumenata, kao i iz usmene predaje, dolazimo do einjenice da je, pored predstavljanja dijela hrvatske kulture, omiški Festival imao još jednu ulogu. Rijee je o zaštiti tradicionalnog dalmatinskog klapskog pjevanja i cijele hrvatske izvorne kulture, što nam potvr?uje i VATIKAN. Zbog svega spomenutoga, hvala ti Omišu!

Mali brod koji je zaplovio 1967. sada je vea stasao u veliki jedrenjak kojeg se teško može potopiti, eak i kada više ne bi bio okružen onom poeetnom ljubavlju i vjerom. Buduai da bez njih i ne može i ne smije ostati, naš hrvatski omiški jedrenjak ima sigurnu buduanost i jedino što mu od srca možemo poželjeti je:

PLOVI NAM, PLOVI, BRODE OD OMIŠA... STOTINE I STOTINE GODINA..."

Saša Alfirev
NA STRANICAMA FESTIVALA DALMATINSKIH KLAPA MOŽETE NAAI:

direkciji festivala,
sudjelovanju klapa,
nagradama,
pobjednicima svih godina,
skladateljima klapa,
Klapama ( muškim, ženskim, djeejim, koncertima,...),
MP3 pjesme najpopularnijih klapskih pjesama,
stihovi pjesama,
tekstovi pjesama i još mnogo toga što bi Vas moglo zanimati o klapskom pjevanju.
www.fdk.hr

www.tz-omis.hr
Utipkao DaLmAtInKa - 26.3.2005. u 16:04


Komentirao miso iz Croatia - 1.9.2006. u 11:57
Da li mi netko moze e-mailati tekst (i note) za pjesmu TRI CURE ?!?
Prva strofa: Bolje da san skocia u more. Odavno san ozenit se triba, tri san cure za te stvari ima.
Ane nije mene tila, Luce nije lipa bila, zenon postade mi Zore, bolje da san skocia u more.
Ako znate kako ide tekst dalje, molim da mi se javite (a takodjer i note), te da li ima kakav zvucni zapis (cd...)i tko to izvodi.
Puno hvala,
miso


*Mora se ispuniti
Cijenjeno ime*:
Drzava*:
E-mail:
 
Komentar*:
 
Code Image - Please contact webmaster if you have problems seeing this image code Load New Code
Powered by Web Wiz CAPTCHA version 4.0
Copyright ©2005-2008 Web Wiz

Klik na smajlija
da ga dodas u komentar