Pocetak
Razglednice
Bedastoce
Melodije za mobitele
Zid za grafit
Upisite pjesme, price...
Tekstovi, izjave, grafiti
Forum
Mali Chatek
Privatne poruke!!!
Igre
Tko zeli biti milijunas
Pronadjite razlike
Geografija-pikaj i uci
Sudoku
Nagradna
Natjecanje u tetrisu
Natjecanje u mastermindu
Natjecanje u memoryu
Vicevi
SMS poruke
Smijesne slike
Kviz
UvRnUti KViZ-evi!
IQ testovi
Home
E-cards
  Graffiti wall   Write a poem, story...   Win a free game   Forum<   Shout box   Ringtones   Funny texts and stories   Foolish things   Games   Championship in Tetris   Championship in Mastermind   Championship in memory   Jokes   SMS   Quiz   Funny pictures


Arhiva (Archive)
Novi upisi (New entries)

9899 upisa na 396 stranica (stranica br. 331)
9899 entries in 396 pages (page No. 331)
Cipiripi
to rihanna,2004-2005.

Ko se to ovuda seta,
nabada plocice i zanoveta?
Ko je baba sa dve dlake
koja mrzi bas sve djake?
Koja babuskera ima vlast
da ti zivot odnese u propast
i samo jednim potezom pera
na popravni te otera?
Pravi se da istoriju zna
i zajebe te do dna.

Cipiripi,cipiripi
vestica na metli jase
dnevnik je ona stisla
pa reseta drustvo nase.

Ali ni to nece proci
tek onako nekaznjeno
skinuli smo zloban osmeh
on ne krasi lice njeno.
Malo mastila na bravu
Neko se setio da stavi
a kada se uhvatila za bravu
videli smo dramu pravu.
Ceo razred sada klice,
svi pevaju pesmu ovu
nadmudrismo babuskeru
i svi se uglas deru:

Cipiripi,cipiripi
vestica na metli jase
ruka joj je mastiljava
jer reseta drustvo nase.NAPOMENE:
1.Pisano po istinitom dogadaju.
2.Cipiripi je nadimak izvesne nastavnice istorije
koja predaje u mojoj skoli.
3.Svi je mrze.
4.Pozdravljam sve ucenike moje skole.
5.VII6 je zakon!

® registered to rihanna
© copiright 2004-2005
rihanna
all rights reserved
Utipkao Rihanna 92 - 27.12.2005. u 21:09 Komentari ( 7 )

http://www.antic.org/Duda/religija.html
KAKO VOLETI NEPRIJATELJE?

"Oprosti nam grehe nase kao sto i mi oprastamo duznicima svojim"

Nikada glas evandjeoskog poziva nije bio tako potreban da se cuje kao danas kada smo u iskusenju da na bombardovanje i necuvene lazi odgovorimo mrznjom, gnevom i osvetom. Cinjenica da je agresor nepravedan upravo pruza ljudskoj savesti izgovor da mrznju u svom srcu opravda i proglasi pravednom. Hristov nalog da ljubimo svoje neprijatelje se danas nazalost shvata i prihvata na isti nacin kako su se u vreme komunizma prihvatale komunisticke fraze o jednakosti izmedju ljudi, i sl.

Isus Hristos govori onima koji zele da koracaju Njegovim uskim putem:

"Ljubite neprijatelje svoje, blagosiljajte one koji vas kunu, cinite dobro onima koji na vas mrze i molite se Bogu za one koji vas gone. ... Jer ako ljubite one koji vas ljube, kakvu platu imate? Ne cine li to i carinici? I ako Boga nazivate samo svojoj braci, sta odvise cinite? Ne cine li tako i neznabosci?" (Matej 5,43-47)

Sledeci citati su iz Starog zaveta:

"Ne budi osvetoljubiv..." (3.Mojsijeva 19,18)

"Nemoj govoriti osveticu se za zlo!" "Ne govori: kako je on meni ucinio, tako cu ja njemu uciniti." "Kad padne neprijatelj tvoj, nemoj se radovati." "Ako je tvoj neprijatelj gladan, hlebom ga nahrani." (Price 20,22; 24,29.17; 25,21)

Umesto ljubavi prema neprijatelju, mi smo skloni da pokazemo ljubav prema njegovim gresnim principima, a da prema njemu kao gresniku pokazemo prezir.

Sama mrznja u nasem srcu predstavlja nas najveci poraz.

"Bolje je malo sa strahom Gospodnjim, nego veliko blago s nemirom. Bolje je jelo od zelja gde je ljubav, nego od vola ugojena gde je mrznja." (Price 15,16-17)

Mnogi su svesni da duh mrznje, osvete i neprastanja predstavlja najvece zlo njihovoj dusi, i zeleli bi da se tog duha oslobode ali ne znaju kako. Mnogi uzimaju tablete za smirenje, ili primenjuju razne psiholoske i pseudoreligiozne trikove kojima samo ugusuju svest o problemu.

Jedna dobronamerna osoba je iznela sledeca shvatanja:

>Prastajte neprijatelju, ne zna sta radi! >Neprijatelju vas oprost nista ne znaci (beslovesna masa), ali braco i sestre prastanje spasava vasu dusu! >Prastanje je svetlo u mraku koje vasem duhovnom oku osvetljava put i dusi donosi mir.

U ovom tekstu mozemo primetiti tri shvatanja koja su za kritiku, ili mozda bolje pojasnjenje:

>Prastajte neprijatelju, ne zna sta radi!

Mi treba da prastamo neprijatelju ali ne zato sto on ne zna sta radi, vec zato sto ga volimo. Lako je imati stav prastanja prema onima koji nisu krivi jer ne znaju sta rade. No odlika prave ljubavi je da prasta upravo onima kojima je oprostenje potrebno, onima koji su krivi.

Ukoliko nam je tesko da druge prihvatimo takve kakve jesu - gresne i krive, sigurno nam je i tesko da i sebe same prihvatimo takve kakvi stvarno jesmo.

Ako ne mozemo da oprostimo drugima ukoliko ih prethodno ne opravdamo pred svojom savescu kao nevine, to pokazuje da ni sami sebi ne mozemo da oprostimo krivicu ukoliko se pred sobom takodje ne opravdamo kao nevini.

A ta potreba za samoopravdanjem je koren religioznog i svakog drugog formalizma i fanatizma. Bio covek religiozan ili ne, on je sklon da stalno sa nekom svojom pravednoscu izlazi pred svoju savest, pred druge ljude, i pred Boga, da bi se pokazao pravednim i tako ugusio svoju sopostvenu necistu savest. Takva potreba za samoopravdanjem jako opterecuje covekovu psihu i cini ga osetljivim i uvredljivim.

Jedan od takvih odbrambenih mehanizama licnosti u psihologiji se naziva mehanizam racionalizacije. Kako on funkcionise?

Pretpostavimo da je neko grub prema nama i maltretira nas. On za nas predstavlja neprijatelja i mi svojim gresnim srcem nismo sposobni da ga volimo. Njegovo ponasanje prema nama predstavlja za nas stres i kako cemo primeniti mehanizam racionalizacije? Reci cemo: "Ma voli on mene, samo ne ume svoju ljubav da pravilno izrazi prema meni!" ili "U dubini svoga bica on je jako dobar covek, samo sto je ta dobrota mnogo duboko u njemu pa ne moze da dodje do izrazaja!"

Tako mi menjamo predstavu o neprijatelju u svom umu i on nije vise za nas neprijatelj. No nas duhovni problem nije time resen. Izbegavajuci negativne misli i osecanja, mi smo samo uklonili povode za manifestaciju mrznje, ali ne i sam motiv mrznje iz svoga srca. Umesto da promenimo sadrzaj naseg srca, mi smo promenili sadrzaj naseg uma. Umom smo pobegli od stvarnosti dok je mrznja u nama i dalje ostala.

Nismo bili hrabri da se ponizimo pred Bogom priznanjem sopstvene duhovne nemoci i zato smo primenili taj trik, koji cesto primenjuju ateisti ili zastupnici pseudoreligije.

Takav trik uma nude kao resenje i mnogi psihoterapeuti:

"Probaj tog coveka da razumes da bi mogao da ga prihvatis kakav on zaista jeste. Nije on kriv! Ko zna u kako teskim uslovima zivota je ziveo!"

Naravno da osobu treba razumeti ali ne zato da bi mogli da je volimo, vec zato sto je vec volimo.

Kada se mehanizam racionalizacije primenjuje u religiji, on izgleda malo drugacije:

"Sada bezgranicno volis svoje dete. A posto budes meditirala nekoliko godina, voleces ga jos vise, jer ces osecati prisustvo Boga u njemu. Sada ne osecas sve vreme prisustvo Boga u svom detetu. Ako je ono nevaljalo ili nesto slomi, ne mislis vise da u njemu deluje Bog. Razjarena si, pa kazes: "Ne, ne, to nije Bog, to je otelovljenje djavola". Doci ce, medjutim, vreme kad ces u svom sinu stalno videti Boga, bez obzira sta on radio ili rekao." (Sri Cinmoj, MEDITACIJA, str.127)

"Tad cemo svakoj osobi svesno sluziti zato sto znamo i osecamo da je Bog u njoj. Ako ne vidimo Boga, istinu i svetlost u svojim delima, nas fizicki um mozda nece biti uveren u vrednost onoga sto radimo. Danas cemo sluziti nekom, a sutra cemo reci: "O, on je prava budala. Nema teznje, nema dobrih osobina. Zasto bih mu sluzio?" (Sri Cinmoj, MEDITACIJA, str.179)

Dakle, pokusavamo da nadjemo u drugima razlog nase ljubavi i tako zapravo zadovoljavamo nasu sebicnu ljubav. Sebicna ljubav trazi razlog ljubavi u onome koga volimo, i kako vise volimo razlog nego coveka, bicemo spremni da zrtvujemo i samog coveka radi razloga zbog koga volimo. Nacionalista ne voli zapravo naciju vec razlog ljubavi - njene nacionalne vrednosti. Tako ce on biti sklon da zrtvuje naciju radi njenih vrednosti. Samoljubiv covek ce izvrsiti samoubistvo zbog povredjene sujete, itd. Naravno da ne postoje ljudi da bi sluzili svojim vrednostima, vec vrednosti postoje da bi sluzile ljudima.

Kada volimo pravom ljubavlju, tada razlog zasto nekoga volimo nije u toj osobi, u njenim vrednostima, vec je razlog u nasem srcu, u samoj ljubavi kojom volimo.

Takvu ljubav covek ne moze sam da ostvari:

"Moze li Etiopljanin promeniti kozu svoju ili ris sare svoje? Mozete li vi ciniti dobro naucivsi se ciniti zlo?" (Jeremija 13,23)

Covek ima moci da raznim psiholoskim trikovima bezi od iskusenja; ima moci da kontrolise svoje misli ili osecanja, ali promenu sopstvenih motiva, oslobodjenje od sile greha i ostvarenje prave ljubavi moze samo Bog da ostvari. Zato nasa molitva treba da bude:

"Ucini mi, Boze, cisto srce, i duh prav ponovi u meni." (Psalam 51,10)

A sam Bog daje obecanje:

"Ja cu vas ocistiti od svih necistota vasih i od svih gadnih bogova vasih. I dacu vam novo srce, i nov cu duh metnuti u vas, i izvadicu kameno srce iz tela vasega, i dacu vam srce mesno. I duh svoj metnucu u vas, i ucinicu da hodite po mojim uredbama i zakone moje da drzite i izvrsujete. I ...bicete mi narod i ja cu vam biti Bog." (Jezekilj 36,25-28)

>Neprijatelju vas oprost nista ne znaci (beslovesna masa), ...

Neprijatelju oprostenje svakako znaci priliku za pokajanje, ako je ono iskreno, neusiljeno, plod prave ljubavi i prastanja a ne ponositog i samopravednog razmetanja.

Upravo zato je Isus i rekao rimskim vojnicima: "Oce oprosti im jer ne znadu sta cine." (Luka 23,34). Oni zaista nisu znali da raspinju Bozjeg sina. Njihova odgovornost ni izdaleka nije bila tako velika kao odgovornost Jevreja, koji su svesno odbacili veliku svetlost i Hrista kao svog Spasitelja. Isus je prema njima imao stav prastanja ne zasto sto oni nisu bili krivi, vec zato sto ih je voleo. A tom ljubavlju, svojim stavom prastanja njih je navodio na pokajanje. I ne samo rimske vojnike vec sve one koji su bili svedoci Njegove iskrene neusiljene ljubavi.

Isus je ljubio one koji su Ga pljuvali u lice. Judi je oprao noge pred sam cin njegovog izdajstva. A u samom trenutku izdaje, Isus je Judu nazvao prijateljem. On mu je i tada pokazivao da ga ljubi.

Svoju ljubav otkrio je najvise onima koji su najdublje pali, jer ljubav je najpotrebnija onima koji je najmanje imaju. On "prodje cineci dobro, isceljujuci sve koje djavo bese nadvladao." (Dela 10,38) "Ne psova kada ga psovase; ne preti kad strada." (1.Petrova 2,23)

Svoju ljubav Isus pokazuje i prema nama danas:

"Jer Hristos jos kad slabi bijasmo umre u vreme svoje za bezboznike. Jer jedva ko umre za pravednika; za dobroga moze biti da bi se ko usudio umreti. Ali Bog pokazuje svoju ljubav k nama sto Hristos jos kad bijasmo gresnici umre za nas." (Rimljanima 5,6-8)

"Ili ne maris za bogatstvo Njegove dobrote i krotosti i trpljenja, ne znajuci da te dobrota Bozja na pokajanje vodi?" (Rimljanima 2,4)

> ... ali braco i sestre prastanje spasava vasu dusu! Prastanje je svetlo u mraku koje vasem duhovnom oku osvetljava put i dusi donosi mir.

Ako volimo neprijatelja, tada smo ga ljubavlju vec pobedili u svom srcu i on nam ne izaziva nikakvu teskobu. Ako prastamo, pokazujemo da je i nama samima oprosteno.

Pogresno je u samom prastanju traziti mir i spasenje svoje duse, jer da bi dusa mogla iskreno da oprosti samoj sebi i drugome, njoj mora prvo biti oprosteno od Boga. Covek vec mora biti spasen od greha i krivice da bi mogao druge ljude da prihvati takve kakvi oni stvarno jesu - gresne i krive.

Kako covek da dobije mir sa Bogom? Kako da voli ljude koje je tesko voleti?

Da bi smo to razumeli podseticemo se prvog pada u greh i prvih ljudi na zemlji i videti sta je njima donelo pomirenje sa Bogom i oprostenje. Kako Bog moze da oprosti onome ko je zaista kriv a da oprostajuci nepravedniku ne dodje u sukob sa sopstvenom pravednoscu?

Pre pada u greh, umesto zivotinjskim krznom, covek je bio obavijen i obasjan slavom Bozjom. "A behu oboje goli, Adam i zena mu, i ne bese ih sramota." (1.Mojsijeva 2,25) Ali, posto su sagresili, dospeli su u stanje u kome bi za njih prisutnost Bozje slave znacila trenutnu smrt.

Zato se od njih Bozja slava povukla, "videse da su goli, pa spletose lisca smokova i nacinise sebi pregace." (1.Mojsijeva 3,7) Stideli su se svoje golotinje jer je ona otkrivala odsustvo Bozje slave i tako ih podsecala na ucinjeni greh.

Njihov ocaj postao je jos veci kada su oko sebe primetili posledice svoga prestupa. Na Zemlju se spustilo prokletstvo zbog njihovog greha. Lisce je pocelo da vene i zivotinje su postale smrtne.

A zatim "zacuse glas Gospoda Boga, ... i sakri se Adam i zena mu ispred Gospoda Boga medju drveta u vrtu. A Gospod Bog viknu Adama i rece mu: Gde si? A on rece: Cuh glas tvoj pa se poplasih, jer sam go te se sakrih" (1.Mojsijeva 3,8-10)

Probudjenog osecanja krivice, pokusali su da se opravdaju prebacujuci odgovornost za ucinjen greh jedno na drugoga. Ali, spoljne okolnosti nisu mogle da opravdaju njihovu krivicu. Iskusenje je upravo bila prilika u kojoj su mogli da svojim pravilnim izborom proslave Boga i da time sami budu proslavljeni. Nepoverenje u ljubav koju Bog ima prema njima omogucilo im je da nasednu na laskanje kusaca i da ucine greh. Sada, u svetlosti Bozje prisutnosti, osecali su se krivim i izgubljenim buntovnicima. Nalazili su se u izmenjenom stanju, u kojem im zajednica sa Bogom vise nije predstavljala radost. Svojim grehom i svojom krivicom dosli su u neprijateljstvo Bozjem karakteru i Njegovoj pravdi. Sada su postali svesni svoje krivice i cekali su da se mac Bozje pravde spusti na njih.

Kada su zaculi Bozji glas u vrtu, Adam i Eva su se uplasili, ali su zatim bili svedoci neceg neocekivanog.

Sa iznenadjenjem slusali su kako Bog izricuci prokletstvo zmiji govori reci koje palom coveku i covecanstvu predstavljaju nadu u spasenje i vecni zivot; slusali su prorocanstvo o njihovom Izbavitelju.

"I jos mecem neprijateljstvo izmedju tebe i zene i izmedju semena tvojega i semena njezina; ono ce ti na glavu stajati, a ti ces ga u petu ujedati." (1.Mojsijeva 3,15)

Bog ce iz potomstva zeninog podignuti Izbavitelja, u krilu Bozje crkve rodice se Spasitelj. On ce smrskati glavu zmiji, unistice zlo, ali ce pri tome dobiti smrtonosan ujed, platice cenu ljudskog prestupa.

Starozavetno prorocanstvo, pisano oko 6 vekova pre Hrista, govori o Spasitelja sveta:

"A On bolesti nase nosi i nemoci nase uze na se, a mi misljasmo da je ranjen, da ga Bog bije i muci. Ali, On bi ranjen za nase prestupe, izbijen za nasa bezakonja; kar bese na Njemu nasega mira radi, i ranom Njegovom mi se iscelismo. Svi mi kao ovce zadjosmo, svaki nas se okrenu svojim putem, i Gospod pusti na Njega bezakonja svih nas.

Mucen bi i zlostavljen, ali ne otvori usta svojih; kao jagnje na zaklanje vodjen bi i kao ovca nema pred onim koji je strize ne otvori usta svojih. Od teskobe i od suda uze se, a rod Njegov ko ce iskazati? Jer se istrze iz zemlje zivih i za prestupe naroda mojega bi ranjen...

Videce trud duse svoje i nasitice se; pravedni sluga moj opravdace mnoge svojim poznanjem, i sam ce nositi bezakonja njihova. Zato cu mu dati deo za mnoge, i sa silnima ce deliti plen, jer je dao dusu svoju na smrt, i bi metnut medju zlocince, i sam nosi grehe mnogih, i za zlocince se moli..." (Isaija 53.gl.)

Adam i Eva su prineli prvu zrtvu - nevino jagnje. Prolivena krv nevine zivotinje postala je simbol nevine zrtve koju ce sam Bog prineti kroz Hrista da bi iskupio pali ljudski rod. Tako ce Isus postati "Jagnje Bozje koje uze na se grehe sveta". (Jovan 1,29) Mnogo vekova kasnije, andjeoski horovi zaorice "pesmu novu", u slavu Jagnjetovu, govoreci:

"Dostojan si da uzmes knjigu, i da otvoris pecate njezine; zato sto si bio zaklan, i sto si svojom krvlju iskupio Bogu ljude od svakoga kolena i jezika i naroda i plemena. ... Dostojno je Jagnje zaklano da primi silu i bogatstvo i premudrost i jacinu i cast i slavu i blagoslov." (Otkrivenje 5,9.12)

"I nacini Gospod Bog Adamu i zeni njegovoj haljine od koze, i obuce ih u njih." (1.Mojsijeva 3,21)

Haljine od smokvinog lisca, simbol ljudskih haljina pravednosti, nisu mogle da opravdaju gresnog coveka pred osudom Neba. Ljudska pravednost ne moze da ispuni zahteve Bozje pravde zato sto je oskvrnjena grehom. Sam Bog je edemski par obukao u haljine jagnjetove, simbol Hristovih haljina pravednosti. Skidanje krzna sa bezgresnog jagnjeta imalo je smrtonosne posledice po jagnje, kao sto je covekovo oblacenje u Hristove haljine pravednosti Spasitelja stajalo smrtonosnih posledica.

Covekova prirodna reakcija na probudjeno osecanje krivice sastoji se u pokusaju da ucutka necistu savest izgradjivanjem osecanja sopstvene pravednosti. Medjutim, pred Bogom ta pravda ne vredi vise od smokvinog lisca. Bog od nas ne trazi da pred Njega izlazimo nudeci mu nasu sopstvenu pravednost, vec divnog li cuda, Bog nam svoju sopstvenu pravednost pruza kao dar. Bozja je namera da nasa naga telesa obuce u bele haljine sopstvenog karaktera, u kojima cemo hoditi jos dok smo na ovoj Zemlji.

"Veoma cu se radovati u Gospodu i dusa ce se moja veseliti u Bogu mojemu, jer me obuce u haljine spasenja i plastem pravde ogrte me." (Isaija 61,10)

"Ja prodjoh pored tebe, i gle tvoje doba bese doba ljubljenja. Ja prostreh skut haljine svoje, na tebe, pokrih golotinju tvoju, zakleh ti se na vernost, ucinih savez s tobom, govori Gospod, Vecni, i ti posta moja. Ja te okupah vodom, oprah krv s tebe, pomazah te uljem. Dadoh ti vezene haljine... I razide se glas o tebi po narodima s lepote tvoje, jer ti bese savrsena sjajem mojim, koji ja metnuh na tebe, govori Gospod, Vecni." (Jezekilj 16,8-14)

"I odgovori jedan od staresina govoreci mi; Ovi obuceni u bele haljine ko su, i otkuda dodjose? I rekoh mu Gospodaru: Ti znas! i rece mi: Ovo su koji dodjose od nevolje velike, i oprase haljine svoje i ubelise haljine svoje u krvi Jagnjetovoj. Zato su pred prestolom Bozjim, i sluze mu dan i noc u crkvi Njegovoj i Onaj sto sedi na prestolu uselise se u njih. Vise nece ogladneti ni ozedneti i nece na njih pasti sunce, niti ikakva vrucina. Jer Jagnje, koje je nasred prestola, pasce ih, i uputice ih na izvore zive vode; I Bog ce otrti svaku suzu od ociju njihovih." (Otkrivenje 7,9-17)NEMOJ DA PSUJES

Suoceni sa cinjenicom kako nas covek psuje i ogovara - psuje Boga i ogovara sve oko sebe, sve vise se osecamo nekako umorni i iznevereni: iznevereni poput onog putnika, umornog i zednog, koji dolazi do izvora na kojem pise: "Pazi, voda nije za pice!"

Na zalost, to je ono sto nas neprestano prati kao nesto od cega se ne moze pobeci, niti ima gde skloniti. To je ono sto fizicki zamara i psihicki ubija. To je ono protiv cega se na svoj nacin buni nase unutrasnje bice - buni, vapije i moli:

- Ne psuj, oce, ne ogovaraj, majko; jer jezik mudrih ljudi ukrasava znanje, a usta
bezumnih postaju bezumlje (Price 15,2);

- Ne psuj, sine, ne ogovaraj, kceri; jer ko cuva usta svoja cuva svoju dusu; ko razvaljuje usne propada (isto, 13,3);

- Ne psuj i ne ogovaraj, jer mrske su Gospodu misli zle, a besede cistih mile su (15,26).

Kada god se pomene ova tako ruzna pojava u nasem narodu, uvek se kaze da nas narod spada u grupu onih naroda koji stoje na vrhu rang-liste u psovanju i ogovaranju. Na koju god stranu se okrenemo, cucemo jezive i besprimerne psovke. Kud god podjemo, pljusti ogovaranje na sva usta. Stice se utisak da nas covek vise ne ume ni da razgovara ako neko treci nije predmet psovke i ogovaranja. Prakticno, skoro svaki susret dva ljudska bica pocinje psovkom, a zavrsava se ogovaranjem. To zlo je uzelo tako velikog maha u nasem unutrasnjem bicu, da vise nismo ni u stanju da mu se odupremo.

Svetli trenuci nase mukotrpne istorije pokazuju kako je nas covek umeo da bude veliki i slavan. Medjutim, jezik naseg coveka u ovom vremenu postao je nepodnosljiv.

Sta se krije iza toga najbolje ilustruje primer koji cemo ovde navesti: Ogovarao izvesni psovac svog suseda pred jednim slikarem; ogovarao ga, ruzio i psovao. Slikar je tu pricu pazljivo slusao, i sve vreme slikao. "Ti ne slusas sta ja tebi govorim!" - rece psovac slikaru. "Slusam... slusam! Kako ne... I jos slikam toga tvog bednog suseda." Psovac je onda nastavio svoju pricu, a slikar sliku. Kada je psovac zavrsio pricu i slika je bila gotova: "Pa, to nije on" - viknu psovac, videvsi gotovu sliku; "To sam ja! To je moj lik, a ne lik onoga gada!" - ljutio se psovac. "Ja sam slikao samo ono sto si ti meni pricao" - mirno odgovori slikar; "ovako gadan i ovako zao, prljav i nevaljao moze biti samo onaj covek o kome si ti ovde govorio. Ovako gadan moze biti samo lik toga coveka!" Cuvsi to, psovac
ustade i ode.

Ovo je najbolji dokaz, kaze Mislilac o dobru i zlu, kako "jezik coveka pokazuje samoga coveka, i svaka rec koju on izgovori na usta pada na njegovo sopstveno srce. Lepa rec podize i hrabri; ruzna truje i unistava. Kad cuvas nogu svoju da ne stane u blato," kaze dalje, "zasto dozvoljavas da usta tvoja izbacuju mulj? Kad cuvas ruku svoju od ognja, zasto usta tvoja sevaju ognjem koji sagoreva susede? Imaj na umu da ces zbog svojih reci biti opravdan i zbog svojih reci biti osudjen (Mt 12,37). Jer bezumniku je sala ciniti zlo; razuman covek drzi se mudrosti (Price 10,23)."

Psovati i ogovarati, u stvari, ne znaci nista drugo nego huliti na Boga i sva stvorenja Njegova. Ko god psuje oca ili majku, sestru ili dete, on u isto vreme psuje Boga, Stvoritelja njihovog. Zato je i receno: Ne uzimaj uzalud Imena Gospoda Boga svoga... (5. Moj 5,11). Obuzdaj jezik i zapamti da je rec Bog najuzvisenija rec koju tvoja usta mogu da izgovore. Jer to je Ime Onoga Koji je ne samo stvorio svet, nego mu i osmislio zivot i dao sve zakone. To je rec kroz koju sve postade i bez njega nista ne postade sto je postalo - kaze Apostol ljubavi (Jn 1,3).

Nekada je u velikim ustanovama pisalo: "Brisi noge", "Ne pljuj po podu". "Ne naginji se kroz prozor" - citali smo u vozu. "Ne naslanjaj se na vrata" i "Zabranjeno pusenje" - stajalo je u autobusu. Vise ni toga nema! Ponegde se moze naci samo: "Hvala sto ne pusite".

Medjutim, ni juce, ni danas, psovka i ogovaranje nikome ne smetaju. Ta dva zla su bila i ostala ona ruzna navika kojom neprestano robuje nas covek.

Zasto? Zato sto je okrenuo ledja hriscanskom moralu, a takozvana pravila o lepom ponasanju jos uvek nije usvojio.

Mi, pak, koji bar malo drzimo do hriscanskog morala, moramo imati na umu reci Svetog Jefrema Sirina, koji se moli: "Gospode i Vladaru zivota moga, duh lenjosti, mrzovolje, vlastoljublja i praznoslovlja ne daj mi. Duh celomudrenosti, smirenoumlja, trpljenja i ljubavi, daruj mi, slugi Tvome. O, Gospode Care, daruj mi da sagledam svoje grehove, i da ne osudjujem brata svoga. Jer Ti si blagosloven u vekove vekova. Amin!"O smrti i zivotu posle nje
Smrt je unistila mnoga nadanja, mnoge zivote; tako mnogo snova! Ali jednoga dana i sama srt ce biti unistena.

Sta nam Bog govori o smrti? O zivotu posle smrti, o vecnosti?

Postoje razlicita misljenja i verovanja u vezi sa smrcu. Ima onih koji veruju da, kad neko umre, ide direktno na nebo.
Drugi opet veruju sledece: smrt je definitivan kraj i nema nikakvog zivota posle toga.
Neki veruju da oni koji nisu spremni za nebo moraju provesti jedno vreme u cistilistu.
Drugi opet kazu smrt je samo prelazak u drukciji vid postojanja - preko inkarnacije mogu se ziveti mnogo zivoti.
Neki veruju da ima zivota posle smrti ali umrli pocivaju nesvesni do trenutka uskrsnuca.

Postovani prijatelji zasto ima tako mnogo konfuzija u vezi sa ovim pitanjem koje tako mnogo i toliko mnogo njih opterecuje? Mnogi hriscani ne shvataju da je ova konfuzija ustvari nastala i zapocela jos u Edemskom veru u pocetku. Bog je rekao Adamu i Evi da, ako budu neposlusni tako sto ce jesti plod od drveta raspoznavanja dobra i zla onda ce umreti. Sotona, koristeci zmiju kao medij je rekao da nece umreti! Ko je bio u pravu?
Sta je Bog mislio kad je kazao da ce umreti? Sta je sotona mislio kada je kazao "necete vi umreti".
Vecina ljudi nema nikakvih problema da veruje da biljke i zivotinje nakon umiranja prestaju da postoje. Ali kada se isti izraz - smrt - spomene u vezi sa covekom, tog trenutka to ne znaci prestajanje , samo prelazak u drukcije postojanje. Sta je Bog mislio kada je spomenuo rec smrt?
Isus koji je Bog imao je nekoliko prilika da se susretne sa pojavom smrt dok je bio na zemlji. I On je cesto smrt nazivao snom.
Kad je Isus stigao u kucu gde je Jairova cer lezala mrtva naricanje i plac ispunjavao je citavu kucu. Isus je rekao svima koji placu da je evojka zaspala. Neki su se smejali na te Isusove reci ali njihovo neverovanje se okrenulo u radost kada je devojku probudio iz tog sna smrti.

Isus je smrt svoga prijatelja Lazara nazvao snom! Kad se poakzala da ucenici ne shvataju te reci , Isus im je rekao da je Lazar umro. Ovo isto poredjenje smrti sa snom koriste i druge licnosti u Bibliji. Stefan, dok je bio kamenisan uzviknuo je "Gospode ne primi im ovo za greh..." i Biblija kaze, ovo rekavsi, umre ali jedan novi prevod kaze " i ovo rekavsi zaspa."
Apostol Pavle na drugom mestu kaze "evo vam kazujem tajnu jer si necemo zaspati..." - kaze novi prevod _ "ali svi cemo se pretvoriti, promeniti jer ce mrtvi ustati neraspadljivi."

Najduzi opis koji govori o smrti kao snu dao je isto tako apostol Pavle. "Necu vam, pak, zatajiti braco za one koji su umrli " (drugi prevodi kazu "zaspali") da ne zalite kao i ostali koji nemaju nadu. Mi verujemo da je Isus umro i opet ustao pa zato verujemo da ce Bog i one koji su zaspali u Isusu dovesti s njim. Jer vam ovo kazujemo na osnovu same Gospodnje reci da mi koji jos uvek zivimo koji smo ostali do doalska Gospodnjega sigurno necemo preteci one koji su zaspali." To su reci apostola Pavla.
Prilikom Hristovog uskrsnuca grobovi su se otvorili - kaze Biblija - i ustala su mnoga tela koji su zaspali, odnosno umrli i izasli su iz grobova posle Njegovog uskrsnuca i usli su u Sveti grad (misli se Jerusalim) i pokazali se mnogima.
I u Starom zavetu smrt se cesto opisuje kao san. Za smrt Davida se koristi rec pocinu ili zaspa. I tako za mnoge druge careve. U knjizi "O Jovu" se dva puta u vezi sa smrcu koristi rec "legne" a novi prevodi koriste rec "zaspi".
Psalmista David u 13 Psalmu u 3 stihu koristi rec- san. "Prosvetli oci moje da ne zaspim na smrt." I onda snazan tekst u knjiz proroka Danila " i mnogo onih koji spavaju u prahu zemlajskom, probudice se!"

Zasto Isus i drugi pisci Biblije stalno smrt opisuju kao san? Sta se ustvari dogadja kad covek spava?
Prvo, taj koji spava nesvestan je, neosetljiv na ono sto se dogadja oko njega.
Drugo, vreme koje prolazi za njega nema nikakvog znacaja. Posto si zaspao u neko doba noci sledeci trenutak kojeg si svestan je jutro kad si se probudio. Biblija naglasava da se u grobu zbiva ono sto se zbiva u snu.
"Mrtvi ne znaju nista." Psalmista kaze "necete mrtvi hvaliti Gospode niti oni koji sidju onamo gde se cuti."
Ako je smrt kao san, onda su oni koji su mrtvi nesvesni, neosetljivi za vreme koje prolazi sve do budjenja, do uskrsnuca o kojem Biblija govori . Ustvari, to uskrsnuce ima smisla jedino ako osoba sapva nesvesna u grobu. A ako ljudi odmah posle smrti idu u nebo ili pakao ili mozda cak i cistiliste, zasto im je onda potrebno uskrsnuce??? Oni su vec, da tako kazemo, primili svoju "platu".

Isus naglasava da ce biti DVA uskrsnuca. Doci ce dan kada su svi koji su u grobovima cuti glas Sina Bozijega i izaci ce koji su cinili dobro u vaskrsenej zivota a koji su cinili zlo u vaskrsenje suda..." - to su Isusove reci.
Mozda se sada neko pita - zar nije Isus rekao da oni koji u Njega veruju nece umreti? Da, Isus je to kazao. Na prvi pogled kao da je to u suprotnosti sa onim sto je Bog rekao Adamu i Evi u pocetku - "umrecete". I kao da se te Isusove reci slazu sa sotonom - " necete vi umreti!" Ali, postovani prijatelji, Bog se uvek slaze sa sobom.

Odgovor na ovo pitanje se nalazi u Biblijiskom ucenju o dve smrti i dva uskrnsuca. U knjizi Otkrivenje nalazimo opis dva uskrsnuca: jedno na pocetku hiljadugodisnjeg perioda koji se naziva Milenijum a drugo uskrsnuce na kraju ovog perioda.
Mi smo vec spomenuli Isusove reci o vaskrsenju Zivota i vaskrsenju Suda.
Prilikom Hristovog drugog dolaska On ce silom zivota uskrsnuti sve mrtve pravedne. To je prvo uskrnsuce, uskrsnuce zivota. Zli i npokajani ce prilikom Isusovog dolaska traziti od stenja da ih pokriju i bice unisteni slavom Isusovog dolaska.
Drugo uskrsnuce, uskrsnuce suda dolazi na kraju period od hiljadu godina kada ce zli ustati da cuju definitivnu presudu i da umru , definitivno - drugom smrcu, posle kojeg nema vise nikakve nade na budjenje, na uskrsnuce.
Sta je prva a sta druga smrt?
Kad je Adam pogresio, smrt je dosla na sve ljude. Niko od nas ne moze izbeci ovu prvu smrt, smrt koja dolazi na svakoga kao prirodni rezultat , prirodna posledica svega sto se zbiva na zemlji posle greha. Samo dva imena su u celoj zapisanoj ljudskoj istoriji izbegla ovu smrt: Enoh i Ilija. Ova prva smrt je vremenski ogranicena . To je mirovanje, besvesno mirovanje u grobu do dana Gospodnjeg.
Druga smrt je definitivna... vecna. To je potpuno odvajanje od Boga. Kao i u prvoj smrti, i u drugoj nema svesnosti. Oni koji umru drugom smrcu, nikada se vise nece budti. Ova smrt je "plata za greh" - konacni rezultat greha i definitivan kraj onih koji nisu zeleli da se odvoje od greha u toku svog zivota.
Prema tome, sta je Isus rekao? Oni koji veruju u mene nece nikada osetiti tu drugu smrt. Kad znamo da ima dve smrti, onda nalazimo sklad u Pismu - izmedju reci Boga u pocetku i Isusa i shvatamo da je sotonina izjava u Raju, laz.
Na nesrecu sotona nastavlja da vara i danas mnoge i zadobija ih da veruju u njegovu izjavu da onaj kojije mrtav nije zaista mrtav.
Sta se dogodilo sa Isusom kad je umro na krstu? Slicno mnogima koji su umrli pe njega On je pocivao kao u snu u grobu do trenutka kada je uskrsnuo. U jutro vaskrsenja On je kazao Mariji da jos nije bio kdo Oca; prema tome On nije mogao ici na nebo kad je umro.
Osim Isusovog uskrsnuca Bibliaj govori o jos 9 osoba koje su uskrsnule nakon prve smrti. Tri imena u Starom i 6 imena u Novom zavetu . Ni jedna od ovih osoba nije svedocila o svojoj svesnosti za vreme smrti. Mi danas citamo clanke, knjige o nekakvim navodnim iskustvima za vreme dok se predpostavlja da je neko bio mrtav. Zar u biblijsko vreme ljudi nisu bili zainteresovani trazili svedocanstva oni koji su uskrsnuli. Sotona i danas vara one koji prihvataju njegove, umesto Boijih reci.

Upravo kao sto je Isus mirno pocivao u grobu cekajuci na dan uskrsnuca tako ce i svi oni koji su umrli. Oni pocivaju nesvesni cekajuci dan svoga uskrsnuca.
Biblija kaze da se kod smrti duh vraca Bogu. Jevrejska i Grcka rec prevedena nasom recju duh u Starom i Novom zavetu pojavljuje se stotinama puta ali nikada, ni jednom ne odnosi se na inteligentno bice koje moze da bude svesno svega sto postoji izvan fizickog dela. Isto tako rec prevedena nasom recnu dusa u Bibliji nikad ne predstavlja svesnu celinu koja moze da postoji izvan tela.
Kad je Bog stvrio coveka On je udahnuo u telo zivotodavni duh i ta kombinacija duha i tela dala je produkt, zivu dusu ( telo+duh = ziva dusa) U Bibliji dusa je sinonim za zivu osobu. Zato Bibliaj kaze da ce duse umreti, prestati da postoje. Kad smrt dolazi, Bog povlaci svoj duh zivora do uskrsnuca.

Sumirajmo sve sto smo do sada kazali. Nalazimo da Biblija govori o smrti kao o snu, nesvesnom stanju. Oni koji su vec uskrsnuli nisu posvedocili o svesnom postojanju za vreme smrti . jedini put da se zivi posle smrti je kroz uskrsnuce; ili uskrsnuce zivota ili uskrsnuce suda. Bice suda i svako ce dobiti svoju nagradu ili kaznu uzevsi ucesce u jednom od dva uskrsnuca.

Boh je dragi moji prijatelji pokazao svoju veliku ljubav za ljudski rod davsi da Isus umre strasnom smrcu na krstu, smrcu koju smo mi ljudi gresnici zasluzili . Bog je ljubav i ta ljubav moze primeniti disciplinu ali nikada torturu , mucenje. Svakako sotona zeli da potamni sjajnost Bozjeg karaktera ljubavi. On je taj koji je lansirao ucenje o vecnim mukama pakla koje , naravno, priredjuje niko drugi nego Bog! Umesto taga mi vidimo kako Bog ljubavi prema svakome postupa posteno, fer. Pravedni koji su spaseni jedni miloscu, zivi i uvrli, svi dobijaju nagradu, vecni zivot nakon uskrsnuca kod Isusovog dolaska.
Zli koji su uporno do kraja odbijali Boziju milost. Svi ce zauvek prestati da postoje - umrece drugom smrcu na kraju.
Biblija naziva smrt neprijateljem. "Poslednji neprijatelj - smrt - bice unisten" . Ali kako da smrt shvatimo kao neprijatelja ako je to trenutak kada pravedna osoba ide u nebo? U tom slucaju smrt bi bila dobrodoslica ulaska u srecu vecnog zivota i Bozije prisutnosti.
Biblija na protiv govori o smrti kao neprijatelju i smrt, taj poslednji neprijatelj, na kraju ce biti unisten. "Smrt i grob ce biti baceni u jezero ognjeno" - kaze Biblija u Otkrivenju . To je ta druga, definitivna smrt. Kad smrt i grob budu unisteni , Bog ce ocistiti svemir od svih tragova i posledica greha . Gresnici nece ostati da postoje u beskonacnoj vatri mucenja . Tako bi greh ziveo u svemiru kroz svu vecnost. Smrt ce biti ukinuta i jedini trag i secanje na nju kroz beskrajne vekove vecnosti bice oziljci od klinova na rukama i stopalama naseg Spasitelja Isusa.
Dok sedis u tisini, ozaloscen , mozes da posmatras svu tragediju ove planete dugu 6.ooo godina koaj se kao snezna lopta valjala i danas dostigla vrhunac bola. Tako mnogo smrti i tako mnogo bola. Jos uvek stoji krst i u taj krst ja stavljam svoje poverenje i nadanje. Oni za kojima zalis ce zalsugama krsta ustati.
Jednoga dana je Otac gledao kako Sin umire na krstu. On nije bio posmatrac vec ucesnik.
Postovani prijatelji, vi koji ste pogodjeni smrcu, zbunjeni tom strasnom pojavom, obrisite suze. Pitanje je samo dana i mi mozemo sacekati u veri taj dan i to slavno jutro vaskrsenja .
Vi i ja.

Utipkao dudo - 27.12.2005. u 18:45 Komentari ( 0 )

Danijel Popovic
Danijel Popovic
Sto sam ti sreco kriv

Eh da ti barem vidim suze
kad te ostave
da saznas i ti kako boli
kako tesko je

Ref.
Sto sam ti sreco kriv
da ledja okreces
o Boze sto sam ziv
zasto me ne cujes
sto sam ti sreco kriv
da ledja okreces
o Boze sto sam ziv
zar me ne cujes

Zbog tebe mnoge noci bdijem
zbog tebe nemam sna
na zgasloj vatri ludo grijem
dusu svoju ja

Ref.

Sto sam ti sreco kriv
da ledja okreces
o Boze sto sam ziv
zasto me ne cujes
zar me ne cujes
zar me ne cujes
Utipkao arianna - 27.12.2005. u 18:35 Komentari ( 0 )

Crni
Crni
Sreco moja

Svakom dodje vreme za ljubav i srecu
samo ja je nikad docekati necu

Ref. 2x
Sreco moja, znas li da
zivot nije dug
dodji mi bar malo
da ti budem drug

Sta je prava sreca nikad nisam znao
kao da sam zivot djavolima dao

Ref. 2x

Starost mi na vrata kuca svake noci
samo se jos pitam
da l' ces ikad doci
Utipkao arianna - 27.12.2005. u 18:34 Komentari ( 0 )

Moje oci pogledaj,
Moje oci pogledaj

Moje oci pogledaj
u njima je ljubav sva
u njima se ogledaj
sreco moja jedina

Ref. 2x
Oci moje oci moje
ludo vole oci tvoje
ta dva oka garava
ko da su ogledala

Ove sune nemirne
ljubav ti ne priznaju
ali sta mi vrjedi to
kad me oci izdaju

Ref. 2x

S tobom tuga sreca je
zivot pjesma postaje
da se ljubav prepozna
jedan pogled dosta je


Ana Bekuta
Moje oci pogledaj

Moje oci pogledaj
u njima je ljubav sva
u njima se ogledaj
sreco moja jedina

Ref. 2x
Oci moje oci moje
ludo vole oci tvoje
ta dva oka garava
ko da su ogledala

Ove sune nemirne
ljubav ti ne priznaju
ali sta mi vrjedi to
kad me oci izdaju

Ref. 2x

S tobom tuga sreca je
zivot pjesma postaje
da se ljubav prepozna
jedan pogled dosta je

Ref. 2xpjeva
Utipkao arianna - 27.12.2005. u 18:32 Komentari ( 0 )

Kad me bebo ne volis
Kad me bebo ne volis

Ti si ta, koja uvijek kaze
da ne laze nikada
al' te rijeci sad ne vaze
dobro znam ovaj izraz
tvoga lica znaci kraj

Ostavljas, ovu ljubav
kao kucu staru mirises
kao ona dunja na ormaru
ljubim te, ali te ipak pratim
na put bez mene, bez mene

Ref. 3x
Sve mi na dusu stavi
sto na srcu nosis
kao teret ljubavi
neka me zaboli

I na vrat mi kamen stavi
pa da potonem do dna
kada me ne volis
kao tebe ja
(kada me ne volis
bebo ne volis
kad me bebo ne volis)

Ostavljas, ovu ljubav
kao kucu staru mirises
kao ona dunja na ormaru
ljubim te, ali te ipak pratim
na put bez mene, bez mene


Bebo moja

Bebo moja, bebo moja
gde li mi se nocas krijes
da li drugom grejes krilo
sa usana dah mu pijes
2x

Ref. 2x
Samo ti mozes
tako da me zaledis
da ja te cekam
ti da mi se ne javis

Znas ti dobro
sta dusu moju izjeda
da ne das drugom
ono sto mi pripada

Bebo moja, bebo moja
ko da volis da se ljutim
ne smem poci da te trazim
mozda vidim to sto slutimSha Ila
Bebo

Bila si jedina koju sam voleo
i ako bebo to primetila nisi
i dalje te nisam preboleo

Al jedno dobro znam
da prebolela me ti si
sigurno mislis
da sam sada pored druge

Al veruj u mom srcu
i dalje zivis ti
ja zivim sasvim sam
u svetu prepunom tuge
s bolom setim se dana
kad smo bili srecni mi

Ti si bebo bila
ono sto ni jedna nije
u dusu si mi ulazila
menjala mi stvarnost

Devojka koja kad voli
to ne krije
cinila da snovi
meni postanu realnost

Sa tobom vise ne mogu
bez tebe mi jos teze
rekla si mi to i obuze me strah

Gotovo je sve
vise nista nas ne veze
dozvolila si da se ljubav
pretvori u prah

Ref.
Bebo jos uvjek sanjam isti san
o bebo ti i ja zajedno po ceo dan
al nebo tako je crno
i govori da moja mala beba
mene vise ne voli

Posle tolko godina
i dalje te zelim
voleo i volim te
ko nijednu pre

I da sam opet s tobom
da sve sa tobom delim
bila si i dalje si meni bebo sve

S mnogima sam bio
al sve je bila laz
trazio sam neku
sto ce iskreno da voli

Nijedna od tih veza
nije imala draz
znam da je ljubav samo
prevara sto boli

Moj zivot bez tebe
gubi smisao svoj
dok si bila tu bebo
imao sam sve

I dalje stalno
osjecam miris tvoj
al svatam
vise nista nije ko pre

Sada se pitam
dal sam ispao idiot
jer samo jedno znam
da volecu te uvek

U ovom mom srcu
imam samo tebe i zivot
zivot za svaki dan
a tebe za uvek

Zeljko Sasic
Bebo

Gledam te dok se budis
kradem pogled tvoj
pricaj mi bebo,
gde si to bila

Hoces da me izludis
vec sam smrtno zaljubljen
na sedmom nebu
gde si me ostavila

Ref.
Past cu bebo ako nisam pao
znas ti svoje cari
znas ti bebo
ko sam ja u stvari

Sve sam dao obecao svasta
djavolu i Bogu
gde da bezim sada
pobeci ne mogu

Slusam te kako dises
i kradem uzdah tvoj
pricaj mi bebo
s kim si to bila

Uradi nesto za nas
kazem sebi po stoti put
slika je crno-bela
nebo plavo, mesec zutUtipkao arianna - 27.12.2005. u 18:27 Komentari ( 1 )

:-)
U pola noci

To sto nama nije bilo sudjeno
ne znaci da moramo da se mrzimo
hajde da nam ljubav kraja nema
budimo prijatelji za sva vremena

Ref. 2x
U pola noci, u pola dana
kad ti je tesko, kad si sam
samo se javi kad budes posO
u moj zivot ti si dobrodoSO

U ljubavi nismo mi imali srece
al' to osjecanja promjeniti nece
ti ces mi zauvijek biti drag
u mom si zivotu ostaviO trag

PRIMI RUKU POMIRENJA :-)
30.06.2005 mislim barem da je datum tocan ako sam fulala izvini....
Utipkao arianna - 27.12.2005. u 18:17 Komentari ( 0 )

Danijela Martinovic
Danijela Martinovic
To malo ljubavi

To malo ljubavi
da dusa bolna ozdravi
da skrati teske dane
kad iz tvog srca kane
to malo ljubavi

Da sve ti grijehe oprosti
jer sve sto bolilo me
sad je u srcu mome
to malo ljubavi

Jer dan, prodje meni dan
kad se zavaram da te ne trebam
a noc dublja od mora
tvojom nevjerom srce nabora
Utipkao arianna - 27.12.2005. u 18:12 Komentari ( 0 )

Saban Saulic
Saban Saulic
Oprosti mi ako mozes

Posle mnogih gorkih avantura
kao krivac na tvom pragu stojim
i dok drhtim bez snage, bez reci
suze vidim u ocima tvojim

Ref.
Oprosti mi ako mozes, ako mozes
oprosti mi ako hoces, ako hoces
pruzi ruku onom koji moli
zaboravi dane tuge
i samotne noci duge
zagrli me i ko nekad voli

Kao prosjak lutao sam svetom
luda mladost trazila je svoje
evo stigo umoran od svega
zeljan samo ljubavi tvoje

Ref.

Dugo, dugo cekala si mene
znam da srecu zdrugim nisi htela
sta je bilo vise biti nece
pred nama su jos svitanja bela
Utipkao arianna - 27.12.2005. u 18:11 Komentari ( 0 )

Gordana Stoicevic
Gordana Stoicevic
Zagrli me i oprosti

Ostao je bele zore trag
odlazis a tako si mi drag
mirim se s' tim s tobom gubim sve
jos me bole zadnje reci te

Ref.
Zagrli me ti, i oprosti mi
stegni srce nemoj plakati
jedno drugom smo bili sve
prva ljubav, sreca i prolece
sad proslo je, svati, molim te

U tvom srcu umrlo je sve
nema vise mesta za mene
ljubavi ce znam biti i bez nas
nisi ti al' jos ti cujem glas

Ref.

Umorna i budna cekam dan
ko da s tobom ode i moj san
tuzne pesme, stih
sad mi znaci sve
i kroz pesmu cujem reci te

Utipkao arianna - 27.12.2005. u 18:09 Komentari ( 7 )

Aca Lukas
Aca Lukas
Oprosti sto te volim

Sta se ovo, majko moja
sa mnom dogodi
slomilo se sve u meni
grom me pogodi
kao da sam lutka koja
bol ne osjeca
ostavi me ljubav moja
usred proljeca

Preko polja za mnom idu
dvije muzika
jedna uvijek tugu svira
da me ubije
druga samo jednu pjesmu, pjesmu ljubavi
pjesmu koju necu moci ja preboljeti
hej

Ref.
Oprosti mi sto te volim
Bog me kaznio
dao mi je da te vidim
pa te uzeo

A u mome srcu samo
teku otrovi
i njima me nema vise
u njima si ti
2x


Utipkao arianna - 27.12.2005. u 18:08 Komentari ( 0 )

Semsa Suljakovic
Semsa Suljakovic
Izdali me prijatelji

Izdali me prijatelji
izdao me brat
izgubila sve sam bitke
al' jos vodim rat
(2x)

Ref. 2x
Jer ti si mi najvazniji
ne izdaj me ti
budi uvek pored mene
moja ljubavi

Prodali me svi rodjeni
za dukata tri
vise vredim al' ne zalim
kad smo skupa mi
(2x)

Ref. 2x

Nek sve uzmu neka lazu
neka mrze me
nek svi budu protiv mene
izdrzacu sve
(2x)
Utipkao arianna - 27.12.2005. u 18:07 Komentari ( 0 )

Nela Bijanic
Nela Bijanic
Toliko mi nedostajes (duet Djani)

Koliko zelim, eh da znas
u zivot moj da zalutas
kraj mene bar da osvanes
toliko mi nedostajes

Ref.
Srce moje sa tobom ce
opet srecno biti
ne, ne, ne dam te
pre cu zivot nego tebe ostaviti

Koliko zelim, eh da znas
da vise me ne ostavljas
da dodjes i da ostanes
toliko mi nedostajes

Ref.

Svi su me izdali, lazi mi pricali
srce je plakalo, ali se nadalo
svemu se nadalo, al' jednom ne
da ces bas ti da ranis me

Ref.
Utipkao arianna - 27.12.2005. u 18:06 Komentari ( 0 )

Izdali me
Izdali me
I nebo je ponekad tužno, kao i ja
A treba mu tek malo sunca, treba za dobar dan
Tako ja, nikoga, osim tebe, netrebam
Tebi od Boga, pripadam


Izdali me, izdali svi
Izdali me, al' nemoj ti
Izdali me, izdali svi
Samo nemoj, samo nemoj ti
Ljubavi


Znam mnogima je život igra, earoban san
K'o tepih od šarenih laži sav izakan
Zato ja, nikoga, osim tebe, netrebam
Tebi od Boga, pripadam

Zato ja, nikoga, osim tebe, netrebam
Tebi od Boga, pripadam
Utipkao arianna - 27.12.2005. u 17:59 Komentari ( 0 )

---------------------
SUDBINA

Da si moja sudbina,
to sam odmah znao.
Prišla si mi s osmijehom,
i na dlanu srce sam ti dao.

Da si san što sanjao sam
bilo mi je jasno.
Otvorila si mi vrata raja,
i znam da tvoj sam do
samog kraja.
Ja, pjesme pisao sam
neke ljubavne,
usamljen stihove slagao.
U ljubav vjerovao i sebe lagao.

Sanjao sam priee sa sretnim
krajem.
Ja, što ne želim da uzimam,
hoau samo da dajem.
Noaima ja ne spavam više,
i molim srce da kuca malo tiše.

I radost i strah u meni se bude,
znam da kažu da ljubav je za ljude.
Ali zar može toliko da boli
kad eovjek nekog voli.

Sudbina si moja, pa kako mi bude.

Na kraju, ljubav je stvarno samo
za ljude.
Utipkao NARCIS_28 - 26.12.2005. u 22:06 Komentari ( 3 )

Prva ljubav..
I sto mi vrjedi sve,da te imam uz tebe.nasih godina sto
vasih je kao dvjesto..sto mi vrjedi
u meni bi vidio nju,
pa bi je trazio..
zar zaista mislis da ja vjerujem
da se prva ljubav preboli?
ne pricaj mi..
to su price za mali djecu,žaja curica nidsam,
ne nakon tebe...
i sto mi vrjedi godine ti dati,
kraj tebe kopniti,
djecu ti roditi?
a to mi vrjedi kada zlato ne bliedi,
koje daje tiona,prva ljubav..
ne govori da me volis,jer tone osjecas,
pusti da ja volim za oboje,
kads tvoje srce ne moze..
Utipkao leejla - 26.12.2005. u 18:33 Komentari ( 0 )

CECA- DO?I
Tebi je svejedno
što si me suzama dao,
otkad se nisam nasmejala
kad bi znao, eh kad bi znao.

Do?i, uzmi me od hladnih noai,
do?i jer niko neee doei
jer niko neee moei meni tebe da zameni.

Još ti se ja nadam kao spas u pustoj noei
kakvim si me to noeima dao,
kad bi znao, eh kad bi znao.
Utipkao selma - 25.12.2005. u 23:12 Komentari ( 0 )

sve najbolje :)))))))))
Svim posjetiocima ovog sajta zelimugodner blagdane i puno pozitivnih misli ) a sa Novom svima neka dodju dani ljubavi i srece ))))))))))
Utipkao leejla - 25.12.2005. u 21:59 Komentari ( 0 )

sretan bozic i nova godina 2006
Vama i Vašim najbližima želimo blagdane ispunjene radošau, a u nadolazeaoj
godini sve one najljepše stvari koje eine život!
Utipkao ivica - 25.12.2005. u 21:32 Komentari ( 0 )

sretan bozic i nova godina 2006
Vama i Vašim najbližima želimo blagdane ispunjene radošau, a u nadolazeaojgodini sve one najljepše stvari koje eine život!
Utipkao ivica - 25.12.2005. u 21:26 Komentari ( 0 )

a story..........
........and it was amazing. But that was the last thing that happened to me that was amazing..... I dont remember what was amazing but I just remember that it was......... I still dont believe that this is happening to me..... I dont want it, my whole life I am stucked and I dont know where is the key.......... there is nobody to save me, to help me, but I still breathe, and it is the last thing on my mind, I dont have any hope, I am lost, no hope, no future...........
Utipkao mara - 25.12.2005. u 19:17 Komentari ( 0 )

zaspao san
Rijeci u daljini nestaju
U nepovrat
Sve smo imali
Svega smo se odrekli

Sami smo srusili svoje snove
Potrazili smo neke drage ljude nove
Zaustavili san,zaspali u njemu
Rekla sam stop nebu i njemu

Kad mi dode ja cu plakati
Necu nikom nista skrivati
Zasto i bih
Kad si ti
Sve sto ce svijet ikad imati

Zbogom!cuvat cu tvoje tajne
U srcu slomljenom od bola!
Utipkao melisa - 25.12.2005. u 09:54 Komentari ( 1 )

za marka
ej ljudi, napokon, nakon dugog vremena sam i ja zaljubljena, mislila sam da mi se taj predivan osjeaaj neae više nikad dogoditi, ali što je tu, tu je!!!!!!!!ja sam zaljubljena!!!!!!!!zaljubljena sam u marka, marka golubiaa!!!!!!!!!!
Utipkao neka mala - 25.12.2005. u 01:48 Komentari ( 0 )

NEPREDSTAVLJAJ SE MOJIM NIKOM BOLJE ZA TEBE DOSTA
DOSTA PRLJAVIH IGARA STO ME TOLIKO HOCES POSVADATI SA LJUDIMA KOJE VOLIM OSTAVI MOJ NIK NEKA POCIVA U MIRU MOLIM TE DOSTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA
MOLILA BI OSOBU KOJA SE PREDSTAVLJA POD MOJIM NIKOM OVDJE KO JESI DA JESI DOSTA JE PRLJAVIH IGARA AKO SAM REKLA NECU NECU PISAT VISE MOLILA BI TU OSOBU KOJA JE DA JE DOSTAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA JE BILO KURVINOG PIRA KAKO SE KOD NAS KAZE OSTAVITE ME NA MIRU OSTAVITE ME TI KOJI SE PREDSTAVLJAS MOJIM IMENOM OK OSTAVI ME OSTAVI
STO ME TOLIKO KAZNJAVAS JER ZABRANJENO VOLJETI I BITI OSOBA DOBRA SRCA I DRUSTVENA KAKAV JE TO NACIN LJUBMORE UC SA MIJOM NIKOM I U NAMJERI DA ME POSVADAS SA SVIMA TJ SA OSOBAMA KOJE VOLIM DOSTA PRLJAVIH IGARA OK ETO TOLIKO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Utipkao LaNe - 24.12.2005. u 22:32 Komentari ( 1 )

01.07.2005
moram da vratim svoj zivot u normalu pa zato i necu da vise pisem ovdje i neki to i nezele barem koliko ja znam cao svimaaaa
Utipkao naida__ - 24.12.2005. u 14:10 Komentari ( 6 )

Stranica (Page):   << Natrag (Back)   1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23   24   25   26   27   28   29   30   31   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46   47   48   49   50   51   52   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74   75   76   77   78   79   80   81   82   83   84   85   86   87   88   89   90   91   92   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105   106   107   108   109   110   111   112   113   114   115   116   117   118   119   120   121   122   123   124   125   126   127   128   129   130   131   132   133   134   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145   146   147   148   149   150   151   152   153   154   155   156   157   158   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169   170   171   172   173   174   175   176   177   178   179   180   181   182   183   184   185   186   187   188   189   190   191   192   193   194   195   196   197   198   199   200   201   202   203   204   205   206   207   208   209   210   211   212   213   214   215   216   217   218   219   220   221   222   223   224   225   226   227   228   229   230   231   232   233   234   235   236   237   238   239   240   241   242   243   244   245   246   247   248   249   250   251   252   253   254   255   256   257   258   259   260   261   262   263   264   265   266   267   268   269   270   271   272   273   274   275   276   277   278   279   280   281   282   283   284   285   286   287   288   289   290   291   292   293   294   295   296   297   298   299   300   301   302   303   304   305   306   307   308   309   310   311   312   313   314   315   316   317   318   319   320   321   322   323   324   325   326   327   328   329   330  331  332   333   334   335   336   337   338   339   340   341   342   343   344   345   346   347   348   349   350   351   352   353   354   355   356   357   358   359   360   361   362   363   364   365   366   367   368   369   370   371   372   373   374   375   376   377   378   379   380   381   382   383   384   385   386   387   388   389   390   391   392   393   394   395   396   Napred (Next) >>